2. De weken na aanschaf van de ijskar

De dagen worden korter en de nachten langer.  Kortom, we zitten aan de verkeerde kant van het jaar, althans gezien vanuit het gezichtspunt van een ijscoboer in spe.  De fietskar,  gekocht op 2 november 2013 staat in de hal van mijn werkgever. Sindsdien ben ik rustig begonnen met het opknappen en controleren van de ijskar. Zo is de kist uitvoerig getest op zijn werking. Met als uiteindelijke resultaat dat de kist na een halve dag draaien -20 graden koud was. Prima dus. Hierna heb ik een tweetal bedrijven,  gespecialiseerd in beplakken van roerende zaken gebeld en gevraagd  een offerte te maken om de kist opnieuw te beplakken met folie. Mijn idee over hoe de ijskar eruit moet komen te zien is duidelijk!  De heren van de twee uitgenodigde bedrijven weten wat ik wil en beloven er snel op terug te komen. Nadat deze heren de ijskar hebben gezien verwijder ik de kist van het frame. Nu beginnen de werkzaamheden aan de fiets.
Omdat de fiets technisch 100% is, blijft het bij herstellen van lakschades en het veranderen van kleur van het frame waarbinnen de kist hoort te staan.

Op 16 november heeft het frame voor de kist zijn definitieve kleur (creme) gekregen. Ik ben er behoorlijk tevreden over. Vanaf nu concentreer ik mij op de oude folielaag van de vrieskist. Deze moet worden verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe. De nieuwe folielaag voor de kist, moet van een bijzondere kleur rood worden. Uiteraard aangevuld met mijn logo dat is ontwikkeld door een oud collega van mij.
Tussen de bedrijven door ben ik overigens druk bezig met het zoeken naar een nieuwe leverancier voor mijn ijs. Tot nog toe ging dit niet geheel naar wens. De mogelijke leveranciers die ik inmiddels heb gesproken waren mijns inziens met het ijs te duur voor in de ijskar. Tenslotte weet ik niet hoe het te dure schepijs zich zal houden in de kist. Verder zoeken heeft mij gebracht bij Boermarke.  En hier liggen wel mogelijkheden!  Zo ligt het af te nemen ijs opgeslagen in Enschede wat dus naast de deur is. Bovendien en niet onbelangrijk in deze is, is dat het ijs betaalbaar is. Daarnaast, ook niet onbelangrijk,  wordt hetzelfde ijs door een collega ijsboer uit het westen des lands succesvol gebruikt in zijn ijskarretjes. Ik zal hem binnenkort te spreken krijgen om ervaringen uit te wisselen.  Tot slot heeft Boermarke alle smaken die ik graag in de bak wil hebben.
Wat een geruststellende gedachte! Woensdag 20 november a.s. komt de vertegenwoordiger van Boermarke een proefzending langsbrengen.  Ben benieuwd!

Ondertussen ben ik met de vrieskist begonnen. Omdat er nieuw folie opkomt moet ik er wel zeker van zijn dat de kist goed werkt. Het zou jammer zijn dure werkzaamheden als beplakken van de kist te laten uitvoeren wanneer later zou blijken dat de kist niet voldoende zou koelen. Eerder meldde ik al dat de kist goed lijkt te werken, maar ik heb dus die zekerheid nodig.  Ik besluit dan ook de kist door een koeltechnisch bedrijf te laten controleren op zijn werking. Bovendien verkeren de deksels in een vreselijk slechte staat. En heb ik dus ook dat bedrijf gevraagd of ze nieuwe deksels kunnen leveren, danwel de oude zodanig kunnen opknappen dat het er allemaal weer piekfijn uitziet. De kist zal een dezer dagen worden verscheept naar dat bedrijf.  Hopen dat de controle, mijn vermoedens dat de kist goed werkt, doet bevestigen. En de deksels kunnen worden vervangen.

Het is 20 november en de vertegenwoordiger van de mogelijke ijsleverancier is langs geweest en heeft naast brochure en prijslijst ook proefmonsters gebracht. Het is in de avond wanneer ik wat ijs heb geproefd.
De volgende smaken gaan door het mondje.
Stracciatella, vanille caramel, banaan, vanille. En ze doen mij aangenaam verassen. Prima ijs met een goede prijs.
Een paar smaken ga ik nog proberen.  Maar het blijft allemaal goed. Ik heb besloten met dit bedrijf in ieder geval het gesprek aan te gaan. De collega ondernemer die ook werkt met dit ijs zal ik eerdaags gaan bellen over zijn ervaringen met het ijs.  Perfekt! Later meer....

Frank Boereboom

Reacties

Populaire posts