2015-01 De voorbereidingen zijn gestart!

De voorbereidingen zijn nu echt opgestart. En dat werd ook wel tijd, want we zitten inmiddels alweer op 7 februari. De winter, hoe kort ook, lijkt zich terug te trekken en ook hoor ik nu elke ochtend de vogeltjes fluiten, wat voor mij klinkt alsof zij degene zijn die voorbehouden zijn de naderende lente in te luiden. Uiteraard is het nog veel te vroeg om te concluderen dat de winter zijn einde heeft bereikt, maar feit is wel dat de zon inmiddels zoveel hoger staat dan een week of 4 geleden, dat de warmte ervan inmiddels voelbaar is en ook het daglicht behoorlijk langer aanwezig is. Het maakt dat een ijscoman onrustig wordt. Althans, deze ijscoman! En dat is dan ook de reden dat ik deze week alle gashendels heb opengedraaid. De spreekwoordelijke gashendels uiteraard. De gashendels waarmee ik mijn activiteiten in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, heb opengedraaid. Vanaf nu draait het buiten mijn gezin en normale werk maar om één ding alleen en dat ene ding is mijn bedrijfje; Franky's ijs. Om te beginnen met deze blog!

Een lezer maakte mij namelijk vorige week na publicatie van mijn blog attent op de verouderde hoofdtitel van het blog. Een titel "de keuze, wel of geen ijsverkoop" was uiteraard niet meer van toepassing. Viel die keus vorig jaar rond deze tijd nog enigszins te rechtvaardigen, inmiddels al lang niet meer. Iets wat ik natuurlijk ook wel wist, maar de titel veranderen was mij gewoon tot nog toe niet gelukt. En dus ging ik na de terechte opmerking van de lezer opnieuw aan de slag om de titel proberen te wijzigen. En opnieuw en na zoveel pogingen kreeg ik het niet voor elkaar. En dus schakelde ik tot wanhoop gedreven mijn jongste zoon in. Inmiddels begenadigd met enig talent op de computer en internet, iets wat ik nooit heb gehad en al helemaal niet zal gaan krijgen, vertrouwde ik hem mijn blog toe. Ik zou het toch nooit hebben uitgepuzzeld.  Gewoonweg geen interesse. En gelukkig duurde het hem niet lang om zijn vader te verblijden door de titel te veranderen in "Uw mobiele ijscoman uit Hengelo bericht..." . Lekker zo'n jong! Mij heeft het minstens een dagdeel ellende gescheeld. En dus is dat nu ook te lezen boven dit hoofdstuk. Gelijk is er een nieuw hoofdstuk benummering gemaakt. Op jaartal en aflevering. Leek me wel zo handig.

En zo maakte ik ook een begin, als gepland, met het uitzetten én controleren van 2 van de 4 routes. Ook heb ik contact gezocht met de gemeente Hengelo, inzake de ventvergunning en de leverancier van mijn werkkleding.

De gemeente Hengelo was erg kort en krachtig. Mijn in 2014 toegewezen ventvergunning is verleend op mijn leven. Dat betekent zoveel als dat ik, zolang ik dit werk blijf doen, nooit meer hoef te vragen om een ventvergunning. Ik moet er dan uiteraard geen rotzooitje van maken en natuurlijk ook mijn collega ondernemers in de wijken waarop ik rijd, respecteren. Dat ik dat tot nog toe gedaan heb en ook zal blijven doen, komt voort uit mijn verleden als eigenaar van een horecazaak. Daarnaast ben ik gezegend met een gezond verstand en heb ik bovendien een uitstekende opvoeding gehad. De gemeente heeft mij dus de benodigde toestemming gegeven en dus niet meer alleen voor dit jaar, maar ook voor de jaren daarna. En dat is mooi, want het kost mij zo dus niets en het is ook minder bureaucratisch. En met die toestemming van de Gemeente is de start van het nieuwe seizoen een officiëel feit, want zonder toestemming van de Gemeente kan ik niets. Ik wil overigens graag benadrukken dat ik de Gemeente Hengelo, in dit specifieke geval, alle lof wil toezwaaien, omdat er uitgegaan wordt van de netheid en fatsoenlijkheid van deze ondernemer en er niet elk jaar opnieuw een hele toer van gaat maken om mij uiteindelijk mijn werk te laten doen. Dat, lieve mensen, dat siert ze.

Het telefoontje naar de man van het kledingsbedrijf, welke mij vorig jaar al had gekleed, was als een vertrouwd belletje. Hij herkende mij meteen. En opnieuw deed hij zijn uiterste best om mij op de veel gestelde vragen antwoord te geven. In principe heb ik nog niets nodig, maar een extra broek en koksbuis zullen wel worden besteld. Het maakt dat ik wat meer keuze heb en bovendien niet elke dag hoef te wassen.
Het is een kwestie van tijd dat ik daar weer een nieuwe bestelling zal gaan doen.

De eerste twee routes, de routes op de Berflo Es en Tuindorp 't Lansink, zijn van de week gemaakt, gepubliceerd op facebook als de voorlopige routes op en daarna middels ze te wandelen gecontroleerd door mij. Daarna zijn deze twee routes gepubliceerd als definitief.
De route op de Berflo Es, was in 1 keer goed. De route is met bijna 8 km erg lang, maar volgens mij beter in elkaar gezet dan vorig jaar. Met de route op het tuindorp, welke overigens bijna 6 km lang is, had ik aanvankelijk ook geen problemen verwacht. Hij was alleen fout gepubliceerd en moest dus op het laatst, na de wandeling, toen ook die definitief werd, nog worden gecorrigeerd. En zo kon het gebeuren dat ik in één week een heel eind was opgeschoten.
Volgende week zijn de twee andere wijken; "de Nijverheid" en "de Bloemenbuurt" , aan de beurt. Met name de route op de Nijverheid zal drastisch worden aangepast. Noodgedwongen ook, omdat ik maar 3 uur de tijd heb voor deze wijk. We gaan het zien. Volgende week op facebook zal ik de routes gaan plaatsen en ook ter controle wandelen en eventueel aanpassen.

De werkzaamheden aan de fiets beperken zich tot kleine onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden. Een paar onderdelen moeten worden vervangen, de kist wordt lekker schoongepoetst, net als de fiets en de ketting wordt ook weer gesmeerd. Kortom, de ijskar zal eerdaags op het op kracht pompen van de bandjes na, klaar zijn voor gebruik. Vermoedelijk vanmiddag al. De zon is er inmiddels ook bij, dus mogelijk is dan alles klaar. De onderdelen zijn in ieder geval gisteren gekocht en dus kan ik op elk gewenst moment beginnen.

Aanstaande woensdag gaan mijn vrouw en ik op bezoek in Assen bij de horecabeurs "Horecaeventt". Deze keer ben ik veel beter voorbereid dan vorig jaar op de verschillende zaken. Ga dan ook gericht zoeken naar speciale zaken. De ervaring van 2014 kan ik nu aanwenden om goed om mij heen te kijken.
Ik zie ernaar uit. En hoop te vinden waarnaar ik zoek. Alles om het deze jaargang weer leuker of meer bijzonder te maken.

En dan nog even dit;
Van mijn oudste zoon en diens vriendin heb ik een ijsmachine gekregen. Ik heb gisteren boodschappen gedaan en heb aardbei ijs gemaakt.
Omdat het proces nog gaande is zal ik op facebook, later vandaag verslag doen van mijn eerste echte proef op het gebied van ijsmaken.

Een opsomming van de werkzaamheden voor volgende week luidt;

- Route Nijverheid
- Route Bloemenbuurt
- Beurs Assen
- Controle beide routes.

Niet zoveel als vorige week, maar toch nog genoeg te doen.

Volgende week vertel ik graag over de voortgang van alle voorbereidingen. Ook over het bezoek aan de beurs.

Frank Boereboom

Franky's ijs

Reacties

Populaire posts