2015-25. De zomerstorm!

Een heuse zomerstorm. Zag net de berichtgeving op het journaal. Het was toch wel heftiger geweest dan ik had gedacht, vooral omdat ik dat vooraf nooit had verwacht, zeker niet met onze waardeloze weerdiensten. Storm ok, maar zo erg? Ik was deze dag in Hilversum. Op bezoek bij mijn vader. Toen ik er heen reed was er nog maar nauwelijks wind, sterker nog, het was zelfs prachtig weer in Twente. Mijn huis wordt momenteel geschilderd en ik had de schilders de dag daarvoor al gezegd; "kom morgen maar niet, het wordt slecht weer". Daar was dus in de eerste uren van de dag helemaal niets van te zien, zo erg dat ik eraan had getwijfeld of ik de schilders misschien te makkelijk vrijaf had gegeven. Maar steeds verder naar het westen des lands rijdende werd het steeds donkerder. Een voorbode, zo bleek nog geen half uur later. Want éénmaal te Hilversum kwam het met bakken uit de lucht. En niet lang daarna wakkerde de wind meer en meer aan en had ik last van windvlagen die steeds vaker kwamen en ook heviger werden. Tsjonge, wat ging het even daarna tekeer zeg, niet normaal meer. De wind joeg langs het appartementencomplex en sloeg de regen hard tegen de ruiten. Een bijzonder onheilspellend gejank, van de wind die kennelijk ergens langswoei, was naast de sirenes van de uitrukkende brandweer het geluid dat ik hoordde nadat ik bij mijn vader was binnengekomen. We beginnen altijd met een gesprek met een heerlijk biertje. Dat is altijd wel fijn na de rit van Hengelo naar Hilversum. Deze dag had ik gereserveerd om met hem zijn voorraad-, annex washok te gaan ontdoen van veel te lang opgestapelde en verzamelde "rotzooi". En daarom moest ik dus ook veel naar buiten, om diezelfde rotzooi, samengebundeld in vuilniszakken, in de ondergrondse vuilcontainer te dumpen. En dat was best gevaarlijk omdat de vuilcontainer is omgeven door bomen. Bomen die door de sterke wind als flexibele latten een diepe buiging leken te maken voor de man die de regen en wind trotseerde om zijn wat slecht ter been zijnde vader te helpen met opruimen. En dat heb ik notabene drie (!) keer moeten doen. Dat zegt tegelijkertijd genoeg over de verzameling van potten, dozen, onnodige kerstversieringen en andere zaken. Het werd dus tijd om die zooi op te ruimen. Het hok was na mijn overdreven tempo, welke ik met veel plezier hanteerde om de rit van de Tour de France op de Alpe de Huez via de tv te kunnen volgen, binnen een uur of twee ontdaan van al die wanordelijkheden. Maar de wind was dus sterk. Elke keer wanneer ik daar bij de container stond voelde ik haar kracht, de windvlagen vooral waren enorm sterk. Een heuse storm dus. En dus hadden onze weerdiensten het eens bij het rechte eind gehad. Mag ook wel eens gezegd worden!

En zoals die storm zo plots kwam, werd ook mijn tweede plan vorige week heel plots, zij het dat ik het al wel min of meer had aangekondigd, bekendgemaakt. Een stormachtige hoeveelheid van reacties, louter positief, viel mij ten deel. De facebook pagina "Franky's Ontbijtservice" bereikte binnen 24 uur meer dan 100 likes! Kortom, ook hier was sprake van een storm, maar dan in positieve zin. Frankys Ontbijtservice dus. Een heuse ontbijtservice en een broertje voor Franky's ijs. Franky's Ontbijtservice starten wij per 1 september aanstaande. De bedoeling is dat wij voorlopig met drie soorten manden gaan komen. 1 basic. 1 gevuld met specifieke en van te voren ingebrachte wensen en een zeer luxe met Champagne gevulde mand. We starten met de basic mand, het uitgangspunt van onze service. Nadat ik twee weken geleden een mandje had gekocht, zijn mijn vrouw, zoon Joeri en ik naar de groothandel geweest om borden, bestek, kopjes en andere zaken te kopen om de mand compleet in te kunnen richten voor het gebruiken van een ontbijt. En hebben wij ook gekeken naar prijzen van de broodjes, zoetwaren, etc. voor de mand. De prijs voor de basic mand komt binnenkort op de facebook pagina. We zijn er bijna klaar mee en zo lijkt het erop dat de eerste mand veel eerder kan worden uitgezet dan 1 september, onze startdatum. Afijn, we hebben nog maar 1 mand, dus het zal dan wel behelpen worden, vooral omdat de mandjesleverancier nu gesloten is ivm vakantie.

Franky's ijs draait deze dagen minder dan normaal. Op de eerste plaats is het vakantie. Maar op de tweede plaats is ook het weer erg wisselvallig. Het standvastige weer is nu tijdelijk in de ban en de vandaag aangekondigde, maar naar later bleek, toch zwaardere storm, heeft het voorlopig nieuwe dieptepunt gemarkeerd. Nou was ik vandaag toch al verhinderd in verband met de afgesproken opruimwerkzaamheden in Hilversum, gisteravond had ik nog de behoefte gehad om op de Nijverheid in aktie te komen. En helaas kwamen de aangekondigde buien, de voorlopers op de naderende storm, eerder dan verwacht. Omdat het verste punt van de Nijverheid te ver van huis ligt, durfde ik het niet aan met de alsmaar donker wordende lucht. En dus bleef ik en de kar met tegenzin binnen.
Woensdagavond reed ik nog wel. Op de Bloemenbuurt. En in tegenstelling tot ik had verwacht ging het heel goed. Er zijn veel mensen weg, maar dat merkte ik nauwelijks. Wel kwa reistijd, want ik was veel eerder thuis dan normaal, maar daarmee was het gemidelde per gereden uur dus hoog.
Franky's ijs gaat steeds verder met de ontwikkeling. Creatief als we moeten zijn verzinnen we steeds nieuwe dingen om bekendheid te vergaren. Zo ook door bijvoorbeeld de door mij ingelaste "kinderdag". Volgens mij wordt dat wel een succes. Ik heb inmiddels 25 wensen van kinderen binnen. Ook het idee om kinderen stoeptegels met stoepkrijt te laten kleuren wordt erg leuk gevonden. Ik wil persé dat het gaat slagen. Ben er dan ook enorm druk mee.
Inmiddels heb ik vakantie bij mijn normale werkgever Alustar Wheels. Maar een ijscoman heeft geen vakantie in zijn seizoen en dus wordt er gewoon doorgewerkt. Tuurlijk zal ik ook veel thuis zijn, tenslotte zijn de schilders bezig. Maar een ijscoman kan niet op vakantie. Dat kan niet want er zijn genoeg kinderen die een ijsje willen hebben. Bovendien zijn er door het seizoen heen veel aanvragen binnengekomen om op bepaalde wijken, andere dan waar ik nu op rijd,  te komen rijden.
En dus kwam ik opnieuw met een plan. Franky's ijs gaat op tour. Met de projecttitel "Frankys ijs goes on tour' bezoekt Franky's ijs bepaalde wijken binnen Hengelo waar het dus als gezegd normaal nooit komt. Al dan niet met aanhanger om vooral niet te ver te hoeven fietsen. Ik pak mogelijk 5 wijken in 14 dagen. Meer kan ik niet doen, tenslotte wil mijn gezin mij ook graag nog zien. De normale en wekelijkse routes blijven namelijk gewoon overeind.

Morgen gaan we nog op het tuindorp proberen te rijden. Hopelijk is de wind dan geluwd en de regen niets meer dan een tot bui gevormde  regenval ver bij Hengelo vandaan. Een update over deze rit voeg ik met veel plezier morgen nog toe.

Zondag.
De week zit erop. Ik heb de hele dag kunnen uitrijden, zonder regen maar wel met soms veel wind. Zoveel zelfs dat ik al vroeg besloot de parasol, die al in de eerste minuten dubbel was gevouwen met een sterke windvlaag, in te klappen en ingeklapt te laten. De wind was dus sterk aanwezig. En dat kon ik goed merken met fietsen. En ook al snel op de route kreeg ik pech aan de fiets. Ik kon fietsen, geen probleem. Maar het zadel was niet goed meer bevestigd aan de zadelpen. Dat kwam omdat één der veren van het zadel was gebroken. Ik constateerde dat het goed zou blijven gaan wanneer ik er met af- en opstappen goed rekening mee zou houden. In het ergste geval zou ik ervan af vallen en/of moeten lopen. Ik besloot mijn route in ieder geval volledig en dan maar voorzichtig te rijden. Het ging uiteindelijk goed, maar was wel bijna één keer het haasje bij het opstijgen van de fiets. Bijna lag ik op straat om te zien hoe mijn  ijscokar zijn eigen weg vervolgde op de lege weg. Ik zag het al voor me. Gelukkig ging het toch nog goed. Van de week even repareren. De mensen die thuis waren kochten overigens gemiddeld goed, waardoor mijn omzet naar een onverwachte hoogte steeg. Onverwacht omdat het vakantietijd is, FC Twente een open dag heeft en bovendien een koopzondag gedraaid werd in de binnenstad.
Onderweg kreeg ik op een andere plek nog wat te drinken. Mijn vaste pauzeplek, zo bijna aan het einde is verlaten. De mensen zijn op vakantie en er is dus tijdelijk geen bierpauze meer. Het klinkt alsof ik niet zonder kan, maar dat is geenszins het geval. Het is gewoon leuk om eventjes van gedachten te wisselen met andere mensen. Het maakt het werk namelijk zo leuk. Ik eindigde daardoor ook veel eerder dan normaal, maar zoals gezegd, slecht was het niet vandaag.

De komende week neem ik wat gas terug en zal Franky's ijs mogelijk alleen vrijdagavond en zondagmiddag uitrijden. De 2 weken erna gaan we op toernee door Hengelo. Bovendien worden dan weer alle routes gereden. We gaan de laatste twee volle maanden van het seizoen alweer in. Tsjonge, wat gaat het weer snel.

Maar voorlopig zijn we er nog. Ik hoop u ook nog!

Tot de volgende week!
Frank Boereboom

Reacties

Populaire posts