2017-33. Tsjechië deel 1

Het is raar maar waar. Een ijscoman die hartje zomer, in dé periode waarin hij het moet verdienen, bivakeert in Tsjechië. Notabene om geld uit te geven en dus niet om te verdienen. Toegegeven: het is ook wat raar, maar daar is natuurlijk wel een reden voor. Om te beginnen wilde ik persé voor mijn kinderen een keer in de zomer op vakantie en dus deze keer niet na de zomer (herfstvakantie). Daarnaast had ik vorig seizoen al opgemerkt dat de ijsverkoop in de zomervakantie enorm teleurstellend kan zijn. Zoveel mensen op vakantie. En dit jaar, zo was mijn verwachting, zou dat zeker niet minder zijn. Eerder erger. Het gaat namelijk goed met de BV Nederland. En dat heb ik dus ook vorige week mogen ervaren op de laatst gereden routes. Te vaak stille momenten. Maar ja, dat hoort er natuurlijk wel bij. Na mijn vakantie te Tsjechië gaan we het weer proberen.

Nu zit ik dus in Tsjechië. En dat alweer voor de 6e keer. Elke keer waren we in een ander gebied. Uiteraard is het Reuzengebergte een prachtig gebied. Daar heb ik dan destijds ook van genoten. Maar nu zitten we in Noord Tsjechië net voorbij het midden, zelfs meer oostelijk dan westelijk. En wat is het hier mooi. Polen is dichtbij. We zullen er van de week ook even op bezoek gaan. We zitten nl op een klein uurtje van het mooie gebied Góry Bystrzyckie. Met bergspitsen van meer dan 1.5 km hoog.
En er is meer te zien hier. Meer dan op de andere lokaties waar we zijn geweest. Het huis waarin we bivakeren is voorzien van 2 badkamers, 5 slaapkamers een flink omheinde tuin met een vuurplaats, een vijvertje waarin je kunt afkoelen en een keuken voorzien van alle gemakken. Ik durf te stellen dat dit huis het mooiste is dat ik ooit heb gehuurd. En dat in Tsjechië(!). Dat Tsjechië zo hard vooruit is gegaan zie je aan de wegen. En aan de auto's op diezelfde wegen. Geen trabantjes of oude skoda's meer. Ook geen paard en wagen. Allemaal verleden tijd. Maar je ziet het bijvoorbeeld ook aan de diversiteit van het winkelaanbod. Een dierenwinkel, een soort van Action, maar ook Fietswinkels zijn voor mij nieuw. Ook de woonhuizen zijn behoorlijk gerenoveerd. De tuinen eromheen worden vaak netjes bijgehouden. Een behoorlijk verschil met een tijdje geleden in ieder geval. Toen een bouwvallig huis meer normaal was dan het huis van nu. De inwoners zijn redelijk tot goed gekleed en zijn erg vriendelijk. En dan de prijzen. In supermarkten betaal je inmiddels bijna hetzelfde als in Nederland. Het is nog net iets goedkoper. Het uit eten is goed te doen en met 5 euro de man kom je een heel eind voor een goed menu. Wel weer wat duurder geworden dan een paar jaar geleden. Voor de bus gebruiken we diesel. Niet altijd goedkoper dan in Nederland maar het kan wel. Hier even verderop betaal ik minder dan in Nederland. Omgerekend 1.03 per liter. Al deze prijzen noem ik slechts ter info. Was het duurder geweest had ik het ook niet erg gevonden. Tenslotte zijn we op vakantie. Maar ik schrijf het graag op. Omdat Tsjechië heel veel moois kan bieden. Een mooi land dat echt veel meer aandacht verdiend.

Ik ben blij hier te zijn. Mis wel mijn dochter en mijn middelste zoon. Dat is jammer. Voor de rest hebben we veel lol en genieten we vooral van de schoonheid van het land dat wij tot op vandaag hebben mogen ervaren. En kijk ik bovendien uit naar de dingen die we nog gaan beleven.
Klein Oostenrijk. Zo noem ik het land altijd. Net zo mooi. Slechts wat lager. En toch zijn ook hier behoorlijk steile hellingen. Soms moet de bus hard werken maar een probleem is het tot nog toe nog niet geweest.

Het weer tot slot is redelijk. Men verwacht de komende dagen uitmuntend weer.
Ik had vandaag (zondag) geen reden tot klagen. Het was warm en de zon was vaak aanwezig.

Een paar foto's ter illustratie.

Ik ga weer verder met vakantie vieren.

Groetjes vabuit Tsjechië!

Tot zaterdag!

Frank Boereboom
Frankys Food
Hengelo

Reacties

Populaire posts