2017-48. FAIM!

De belangrijkste gondstof kreeg ik tijdens het afscheid op een beurs te Assen. Daar, op die beurs, waar ik door Nissei ijsmachines als demonstrateur was ingehuurd, werkte ik veel met de grondstof Daim. Maakte ik, terwijl gasten van de beurs keken hoe ik dat deed, de ene na de andere Milkshake met het bekende chocolaatje. Eigenlijk deed ik dit niet alleen voor Nissei, dat ijsmachines aan de man brengt, maar ook voor NIC. NIC is leverancier van ijs en toevoegingen van ijs (als Daim). Enerzijds liet ik zien hoe de ijsmachines werkten en anderzijds maakte ik met een ijsmix en toevoegingen de mooiste en lekkerste milkshakes van de beursvloer. En natuurlijk ook veel milkshakes met de grondstof Daim. Voor een ieder die nog onbekend is met Daim chocolade; Daim is een (Zweeds) chocolaatje. Chocolade met caramelsmaak waarin stukjes amandel gekapseld zitten. Na dagen van demonstraties geven wilde ik thuis ook een keertje met stukjes Daim gaan pionieren. Ik zag er namelijk wel wat in. Ik wilde er heel graag ijs van gaan maken. IJsmaken wilde ik zo wie zo al heel graag. Maar nu zou ik ook nog eens een nieuwe ijssmaak kunnen gaan maken.  En ik had aan het einde van die beurs aan de directeur van NIC gevraagd of ik een zak Daim mocht meenemen naar huis. Toen hij hoorde dat ik er ijs mee wilde maken gaf hij mij, zonder enige terughoudendheid, de gewenste kilozak Daim.

En zo stond ik ruim een week na de beurs wat Daim ijs te draaien in de keuken met mijn nogal kleine ijsmachine. Met die ijsmachine kan ik slechts 1 hele liter ijs maken. En dat deed ik dan ook. En uiteraard hoopte ik op heel lekker ijs. Nadat ik de eerste liter had geproduceerd en in de vriezer deed om het te doen invriezen had ik uiteraard een lepel ijs geproefd. En wat ik proefde stemde mij zeer tevreden. Het ijs was erg lekker geworden. Eénmaal als echt ijs uit de vriezer (nadat ijs gedraaid is moet het een tijdje in de vriezer) liet ik het mijn familieleden ook even proeven. En iedereen was even enthousiast! "Dat moet je in de ijskar doen" werd er al heel gauw geopperd. Natuurlijk had ik dat zelf ook voor ogen, alleen zoek je bevestiging. Bevestiging dat het geproduceerde ijs te verkopen viel. Die ene liter was trouwens al heel snel op. En dus maakte ik een paar dagen later 6 liter ijs die een dag later in de ijskar meeging om mijn vaste klanten te laten proeven. Overal kreeg ik zeer positieve reacties. Om het verhaal kort te houden;  de populariteit van mijn nieuwe smaak groeide met de dag. Er moest zelfs een producent worden gevonden om de groeiende vraag naar het ijs het hoofd te doen bieden. Ik kon niet langer zelf blijven produceren. Mijn ijsmachientje leverde tenslotte maar 1 liter per produktie en dat proces duurde al vrij lang. En dus zocht en vond ik een oplossing in IJsboerderij "'t Dommerholt" te Borculo. Dat bleek een goede partner die het ijs op basis van mijn receptuur wilde produceren in hoeveelheden van 100 liter; zijnde 20 bakken a 5 liter. Het ijs kreeg toen ook zijn naam: "FAIM!". Naar Daim, maar dan met de F van Frank. Omdat Daim niet mag. Op Facebook werd de naam gecreëerd. En uiteindelijk ook gelanceerd.

De bekendheid groeide en groeide. Het ijs FAIM! werd al snel de bestlopende ijssmaak uit de ijskar "de Snor". In totaal werden er 7 producties gedraaid. Zo'n 700 liter ijs. Het mag weinig lijken of zelfs overkomen; u moet zich wel bedenken dat FAIM! pas halverwege het seizoen kwam en dat mijn seizoen maar tot eind augustus heeft gelopen. Door de voor de lezers bekende familieomstandigheden, was het seizoen na eind augustus zo goed als over en werd er nauwelijks nog ijs verkocht. En dus ook geen FAIM!.

FAIM! heeft zijn waarde inmiddels al wel bewezen. Bijna niet meer weg te denken uit de ijskar. Ik heb zelfs, vanwege het sterk aanhoudende succes van FAIM!, moeten kiezen welke ijssmaak ik voor FAIM! moest ruimen. Tenslotte passen er maar  7 smaken ijs in beide ijskarren. Vaak koos ik ervoor om Chocolade eruit te houden. Tenslotte was er met FAIM! een ander soort Chocolade ijs aan boord. En er waren maar weing klanten die de Chocolade misten.

FAIM! ijs krijgt nu, nu het seizoen zijn einde heeft gekregen, zijn vervolg. We gaan kijken of we het in bakjes van 500 ml laten afvullen en kunnen gaan verkopen op meerdere plaatsen. Te denken valt daarbij aan supermarkten, plaatselijke snackbars en benzinestations. Wanneer een al wat langer geinteresseerde partij mij komende week het jawoord geeft, gaat de nieuwe produktie van start. Dan worden maarliefst 200 bakjes a 500 ml afgevuld voor de retail. En als het dan een beetje meezit staan de eerste bekers voor Kerst al in de schappen. Dat zou mooi zijn.

Dat iets als het sprookje FAIM! zo loopt is wel heel bijzonder. Nooit gedacht dat ik zo ver zou komen. Ik hoopte er wel eens op, tenslotte is het altijd mijn wens geweest om iets zelf te creëren. En om mijn eigen ijs te maken. En met FAIM! heb ik dan eindelijk mijn eigen ijs, maar ook mijn eigen creatie!
Ik ben dan ook erg trots op het bereikte resultaat. Nu kijken wat er gaat gebeuren komende week. ,
Ik zie slechts, in tegenstelling tot de Gemeente Hengelo met beren op het inmiddels geruchtmakende plein, 1 beer op de weg. De smaak van FAIM! is dus uitstekend. Het loopt als een trein, maar de grondstof Daim én de produktie van FAIM! is niet goedkoop! FAIM! is naast de hardstlopende smaak ook de duurste. En dat zal wellicht nog een probleem kunnen worden. We gaan het zien.
Komende week dus. Dan moet de kogel door de kerk. Spannend!

Deze nieuwe week gaan we ook op bezoek bij de ouderen op tmz Het Hof. Ga ik crêpes maken voor de bewoners van 1 afdeling.
De crêpe machines zijn na wat problemen weer in orde gemaakt. De thermostaten zijn vervangen door nieuwe. Deze waren van beide machines kapot. Op mijn werk, daar waar beide machines zijn gerepareerd, heb ik proefgedraaid. Alles bleek weer goed te werken. Kunnen we mooi creppies bakken de komende maand!
Ander nieuws van het front is dat ik de ontbijtservice toch nog een kans wil geven. Het blijft namelijk goed lopen en daarnaast kan ik in het weekend natuurlijk best blijven bezorgen. Zo lang duidelijk is dat ik met de ontbijtservice slechts in de weekenden kan opereren is het wat mij betreft een prima combi. Komende week zelfs, starten we weer een nieuw offensief. Louter bedoeld om de ontbijtservice en dus Frankys-Food weer wat in beeld te zetten. Dit weekend had ik overigens ook weer ontbijtjes, net als de weekenden ervoor en als de komende weekenden. Gisteren bezorgde ik nog bij een stel dat 12,5 jaar getrouwd was. Mijn vrouw zorgde met een roosje nog voor wat extra glans (zie foto).

We gaan besluiten. Volgend weekend zijn we er weer. Dan het vervolg op het succes van FAIM!. Gaan we wel of niet de supermarkt in? Die vraag zal vanaf maandag zijn antwoord kunnen krijgen. Ik houd u op de hoogte, ook voor wat betreft de ontbijtjes.

Ik wens u allen een fijne werkweek toe.
Tot volgende week!

Frank Boereboom
Frankys-Food
Hengelo

Reacties

Populaire posts