2018-17. Een koudeput!

Dit is Nederland 21ste eeuw. Ik ben van het jaar 1962. December om precies te zijn. Toen de winter van toen vol tot ontwikkeling kwam. Kreeg er als zuigeling niet veel van mee. De winter was streng en het kwam in januari 1963 zelfs tot een heuse en zware elfstedentocht. Dat heb ik althans via mijn ouders en later ook via beelden van tv mogen vernemen.
Er is inmiddels zoveel veranderd. Het weer is grilliger dan ooit. Vorig seizoen meldde ik bovendien al, dat het in Nederland veel windrijker is geworden dan het jaren geleden was. Voorheen hadden we een goede of een slechte zomer. Dat hing ook sterk af van jouw vakantieperiode. De regen bij onze vakantie in 1974 bijvoorbeeld, duurde dagenlang, zorgde overigens nooit voor overstromingen. Maar voor ons was het daarom wel een slechte zomer. Tegenwoordig is het de ene week warm tot zelfs heet. Gaat het van lange broeken naar korte en komen de luchtige t-shirts weer uit de kledingkast. Om meestal binnen een week alweer te worden opgeborgen, daar het weer niet stabiel genoeg is om op voort te kunnen borduren. Een echte regenbui is ook gelijk een probleem voor de gemeentelijke waterhuishouding. Een overstroming komt tegenwoordig meer dan eens voor. Na zo'n weerkundige 'afrekening', komt het vaak wel weer goed maar is het gekomen herstel wederom een kwestie van een paar dagen. Zo gaat dat nu al sinds ik met de ijskar op pad ben. Nog nooit een langere periode van mooi weer gehad, altijd maar een paar dagen tot maximaal een week. Niet dat ik daardoor slecht draai of zo, maar het valt wel op. Ik heb ermee te doen, het is gewoon niet anders. Afgelopen week reed ik daarom slechts op twee middagen uit. Dinsdag was ik uitgenodigd  op de bijeenkomst van leden van BIT. BIT is een belangenvereniging van ondernemers van het industrieterrein 'het Twentekanaal'. En omdat daar veel potentiële klanten zitten schreef ik een brief aan het bestuur van BIT om mijn bedoelingen duidelijk te maken. Kort daarna boden ze mij een platform waar ik een kans kreeg om mijn bedrijf te doen promoten. En dus stond ik voorafgaande aan hun ledenbijeenkomst met 'de Snor' bij Baan Twente, ijsjes te scheppen. Gelukkig mocht ik binnen in de showroom staan. Buiten was het fris en dreigde het te gaan regenen. Een paar dure bolides werden verwijderd voor de plaatsing van de Snor. Zo zie ik dat graag, haha! Het werd best druk en velen namen het speciaal ervoor meegenomen Radler en likeur 43 ijs af. Het wemelde van de complimenten. Ben er na het scheppen van ijs wel van overtuigd dat  verschillende bedrijven enthousiast waren. Pretpark 'De Waarbeek' was er één van. Ad(je) riep, reeds naar boven rennend (hij was te laat), dat hij met zijn mensen zou gaan bespreken of het ergens binnen hun mogelijkheden zou liggen om mij met kar eens uit te nodigen. Ik had hem overigens heel snel 3 eigen smaak ijsbolletjes opgeschept.

Een dag later stond ik op Klein Driene. Het was bijzonder fris. En het miezerde wat. Ik zou er tussen 14.30 uur en 16.00 uur ijsjes uitdelen omdat de Mozartlaan eerder die dag was 'opgeleverd'. Van een echte oplevering kon echter geen sprake zijn want er is nog een week nodig om de weg echt vrij te geven voor het verkeer. Er moet namelijk nog 1 kruispunt afgewerkt worden, maar dat mocht de pret niet drukken, mensen waren er genoeg. Ik rijd zoals u weet op klein Driene. Bijna wekelijks. Echter, door de opbreking van de Mozartlaan heb ik al een tijdje niet meer overal in de wijk kunnen komen. Dus wellicht was het juist daarom dat het gratis ter beschikking gestelde ijsje (door gemeente en aannemer Roelofs) zo goed gegeten werd. Ik zag veel mensen. Veel onbekende mensen. Ook wel mensen uit de wijk die ik wel eens aan de kar heb gehad. Een wijk, zo gemêleerd. Het maakte het tot een leuke en dankbare middag.

Het is Koningsdag. De dag dat Likeur 43 ijs naast de Radler en FAIM! ijs in de supermarkt ligt. Een derde ijssmaak dus. Leuk is het dat het bedrijfje steeds meer vorm krijgt. Er volgt nu nog een voorlopig laatste eigen smaak; ofwel Skittles ijs ofwel  een andere nu nog geheime ijssmaak.

Inmiddels is het wel tijd geworden om de Snor klaar te maken. Ik heb vandaag  wederom een afspraak. En dat is mooi want gewoon venten mag ik niet op Koningsdag. Dit staat in de vergunning.
Straks rijden we dan ook naar de Groenhofstraat. En dan maar kijken wat de afspraak aldaar precies inhoudt. Ik ga maar van het ergste uit. Dan kan het alleen maar meevallen. We zullen zien. Ik kom er straks nog op terug.

Sinds ik 40 uur in loondienst werk kom ik niet overal meer in een week van mooi weer. Daarvoor is het aantal beschikbare draaiuren niet toereikend. En moet ik dus keuzes maken. Dat is wat moeilijk. Maar een oplossing lijkt naderbij. Zoon Joeri gaat zijn vader helpen. Hij pakt straks de fiets ijskar. En gaat op Tuindorp en de Nijverheid rijden.
Dat geeft mij met de Snor meer mogelijkheden. We zijn al bezig de kar klaar te maken. Dat wil zeggen; eutectische platen bestellen om de kou in de kar te kunnen houden en een plaat kopen om de bakken ijs in te laten zakken. Ook een water spoelbak moet nog worden geregeld. Extra ijslepels en een bel zijn ook nog nodig. En last but not least; we moeten ook nog iets bedenken voor het transporteren van wafels, zonder dat dat ten koste gaat van de ijskar (lay out) zoals die nu is. En dan ook nog kleding. Een behoorlijke investering. We praten hier over bijna 1000 euro!

Een hele uitdaging, maar we gaan ervoor! Vader is wel supertrots op de wens van zijn zoon om zijn vader te hulp te schieten.

De afspraak van vandaag (vrijdag/Koningsdag):
Het is erg rustig op de afspraak van vandaag. Ik ben niet echt blij met het resultaat maar het is niet anders. Ik mag op Koningsdag toch niks dus is dit in ieder geval nog iets.
Ik ga naar huis. Ik ben klaar! En ook ermee!

Morgen gaan we over twee wijken rijden waar ik nog nooit echt (wel eens doorheen gereden) ben geweest. Lijkt mij erg leuk.
We gaan het zien. Zondag zal ik daar nog even over uitwijden.

Zaterdag;
De rit over de Elsbeek en daarna over een gedeelte achter de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat was beter dan verwacht. Er werden geen echt grote bestellingen gedaan maar vele kleine bestellingen maakten dat ik er niet voor niets was. Het weer was redelijk maar ook niet meer dan dat. Jammer was het wel dat hoewel ik op uitnodiging in de wijk reed, dan toch nog veel stukjes van die wijk vergeet. Dat lees ik dan bij thuiskomst van mensen die berichtjes achterlaten op mijn facebookpagina. Ik wil dan ook nog even vermelden dat ik altijd via GPS te volgen ben en men ook MIJ kan opzoeken. Tenslotte kan ik met de immer aanwezige tijdsdruk niet altijd overal komen. Het was leuk en gezellig op beide wijken. De ijscoman hoorde als zo vaak het geschreeuw van kinderen bij het horen van de door mij beroerde bel. Vaak renden ze dan direct naar binnen en werd ofwel vader dan wel moeder gewaarschuwd en moest er geld komen voor het ijsje dat ze in gedachten al consumeerden. Een prachtig gezicht. En ja... er valt tegenwoordig niet meer te ontkomen aan de ijscoman nu hij over een goed werkend pinautomaat beschikt.
Uiteindelijk reed ik rond 18.00 uur huiswaarts en was ik overall erg tevreden.

Zondag.

Ik weet het niet. Ben even niet zo fit dat ik er op uit trekken wil. De regen valt en komt mij zodoende goed uit. Weet niet wat het is, maar de benen doen zeer. De kuiten staan onder hoogspanning. Krampverschijnselen. Ik besluit om definitief niet te gaan voorbereiden. Daarmee zet ik ook definitief een streep door een rit.  Ik weet wat er deze week nog komen gaat en daarom is het beter rust te nemen. Na verloop van tijd breekt dan toch de zon door en wordt het zowaar mooi weer. Ik baal, maar had een besluit genomen om even gas terug te nemen. De komende week gaat het bedrijf weer in de hoogste versnelling. Dan krijg ik het druk. Omdat enerzijds het weer verbetert en anderzijds er ook afspraken in de agenda staan. Komende week start ik na dinsdagavond weer met de routes. Zaterdag overdag staan we in het centrum van Hengelo bij 150 jaar Reuring. Zaterdagmiddag laat vertrekken wij richting Enschede waar ik op tijd hoop aan te komen bij opdracht nummer 2. Zondag staan we op de boekenmarkt op tuindorp. En vanaf daar zien we wel weer verder. 

Ik geef toe: ik ben ongeschikt voor de politiek. Ik begrijp er namelijk helemaal niets van. Maar IK geef het dan ook toe. Ik ben een ijscoman. Ik lees, hoor en zie. En vertaal hier in dit blog zo nu en dan slechts het gevoel wat bij veel mensen leeft. Waarover ik de mens hoor. Zouden meer mensen moeten doen. In verkiezingstijd gaat men de straat op. In ieder geval meer dan anders. Horen en zien waar de problemen zitten. Zou dan ook niet gehoord worden wat ik vaak hoor? Dat ze in Den Haag liegen en bedriegen? Dat ze beloven en niet nakomen? In het kader daarvan wil ik graag datgeen wat afgelopen week gebeurde rond onze Minister Pesident Rutte even aanhalen. Dat is toch ook gewoon te gek voor woorden? Ik snap wel waarom mensen de politiek steeds minder vertrouwen. Fout op fout. Beloftes waar velen aan hingen welke nooit werden waargemaakt. Hij mag dat kennelijk. Het leidt allemaal tot mensen die zich afkeren van de politiek met alle gevolgen van dien. Ofwel ze stemmen niet meer of ze zetten zich af in extreme politieke partijen. In de tegenwoordige jaren zijn er veel politieke partijen actief. Men is zo ernstig verdeeld dat het steeds lastiger wordt een goede en sterke coalitie te kunnen vormen. Het begint natuurlijk bovenaan. Bij de Minister President! Als het daar al misgaat....

Zoals ik al schreef. Ik ben geen politicus. Ik ben ijscoman. Ik ploeter voort. Ik heb het naar de zin. 3 ijssmaken in de supermarkt. Een groei op straat. Vele aanvragen of verzoeken. Uitbreiden is een must. Mijn zoon volgt. En vandaag heb ik ijssoort 4 gemaakt. En hij smaakt prima! De structuur kan nog beter maar dat is geen probleem. Nu, nu het weer zo jammerlijk slecht is, gaan we op voor de 2e, nog geheime, ijssmaak van dit weekend. Uit deze twee ga ik uiteindelijk de keuze maken voor de 4e smaak voor de supermarkt. Dat zal nog een heel lastig keuze worden.

Ik wens een ieder een hele fijne week toe.
Ik zie u graag ergens deze komende week wanneer ik er weer vol tegenaan ga.

Tot volgende week!

Frank Boereboom
Frankys-Food
Hengelo

Reacties

Populaire posts