En nu?

Dwaas! Dat vond ik van die beelden welke wij allemaal hebben gezien: het massaal bezoeken van markten, stranden etc. Alsof er helemaal niets aan de hand zou zijn! En de gezondheidszorg maar overuren draaien om mensen die op de Intensive Care liggen weer van diezelfde afdeling te krijgen! Ik begrijp dat gewoon niet! Volkomen terecht werd er daarom ingegrepen door de regering. Ook al was dat kei- en keihard voor de toekomst van Frankys Food en natuurlijk heel veel andere  bedrijven. Voor mij betekent dit tot 1 juni geen inkomsten uit ijs! De belangrijkste pijler van mijn bedrijf. En die had ik echt niet zien aankomen. 

En nu moeten we gaan bedenken hoe het verder moet. Naast gezond blijven hoop ik ook snel weer aan de gang te kunnen. De situatie rond FF lijkt vooralsnog beheersbaar. En dat komt omdat ik nog altijd beschik over een ww uitkering waardoor er geen privé problemen ontstaan. Hoef ik dus niets van de zakelijke rekening weg te trekken. Maar de vaste lasten van FF lopen natuurlijk wel door en happen steeds meer geld uit, mijn voor de aangekochte foodtrailer door Qredits beschikbaar gestelde geldlening. Het gat is inmiddels behoorlijk gegroeid. Een paar weken van goede omzet kan het probleem wel weer doen oplossen, maar dus niet voor 1 juni. Inmiddels zijn de onderdelen van de foodtrailer onderweg naar Nederland. De verwachting is dat deze rond half april binnenkomen bij het bedrijf dat de foodtrailer in elkaar zet en afbouwt met de machines welke ik erin wilde laten plaatsen. 
En dát betekent weer dat de foodtrailer ongeveer half mei/eind mei klaar zal staan en is op te halen. Omdat ik al een voorschot heb betaald betekent dit dat ik het restbedrag, alvorens ik de foodtrailer kan ophalen, moet hebben overgemaakt!
En dat restbedrag is er nu dus niet meer. Opgegaan aan vaste lasten terwijl er geen inkomsten waren. En eerlijk gezegd niet alleen door de Corona crisis. Eerder waren er ook geen inkomsten door nauwelijks werk. Het was nog te koud op straat. En dus kan ik mijn trailer dus niet ophalen rond half mei. Tegelijkertijd zou ik er ook niks mee mogen doen dus dat maakt het minder erg. Aan de andere kant moet ik eerst weken goede omzetten kunnen draaien eer ik de foodtrailer kan betalen en daarom wel mag afhalen en dus verwacht ik deze niet eerder te kunnen afnemen tegen eind juni. En dat terwijl ik de laatste weken behoorlijk goed had kunnen verdienen aan ijs sinds de verplichte stop op horeca aktiviteiten. Het is al dagen prachtig weer. En in 1 week had ik het tekort voor een groot deel weg kunnen werken, echter, er werd niets meer binnengehaald omdat ik wel mocht uitrijden maar liever geen risico wilde nemen. Niet voor mijzelf maar zeer zeker ook niet voor mijn klanten. Zeker niet na het gesprek met de burgemeester van ons Hengelo. Ik heb er dus heel bewust voor gekozen niet uit te rijden. En mij, omdat ik een ww uitkering geniet, in te zetten voor de organisatie All4Free om de mensen die het niet breed hebben te helpen aan voedselpakketten omdat onze Hengelose Voedselbank door ziekte is gesloten. Zo los ik voor mijn gevoel ook een beetje af voor de ww uitkering die ik, overigens, elke maand geheel terecht krijg bijgeschreven. Maar natuurlijk ook omdat ik graag wat kan en wil doen voor onze medemens.

Zo de problemen bij FF zich vooralsnog beperken tot een financieel gat om de bestelde Foodtrailer af te kunnen halen, zo groot zijn de problemen bij collega ondernemers. Meestal een extra kostenpost aan huur of hypotheek, leasecontracten en soms ook personeel. Ik hoop voor hun dat het allemaal snel goed gaat komen. De overheid heeft bepaald dat alle bedrijven 4000 euro kunnen krijgen als tegemoetkoming in de kosten. Ik zou daar ook recht op hebben maar naar nu blijkt val ik niet onder de rechthebbenden. Ik sta bij de KvK geregistreerd als bedrijf werkende in de sector Straathandel. Die sector heeft een code gekregen om het inzichtelijk te houden. Zo heeft ieder soort bedrijf een andere code: een restaurant heeft een heel andere code dan detailhandel in kleding en ga zo maar door. De code wordt de zogenaamde SBI code genoemd. Toen ik met ijsventen begon heeft een medewerker van de KvK mijn bedrijf ingedeeld in de Straathandel met een SBI code 47992, omdat er toen geen andere mogelijkheid was om mijn bedrijf in onder te brengen. En deze code (47992) valt dus buiten de hulp. Als ik toen was ingedeeld zoals het nu kan, als ijsventer met SBI code 56102 had ik nu wel recht op hulp. Soms snap ik dingen gewoon niet. Een cafetaria mag wel hulp, ik niet. Een cafetaria kon blijven leveren, zij het door bezorgen of laten afhalen. Ik ben bewust gestopt met mijn hoofdaktiviteit ijsventen. Omdat ik geen risico's wilde nemen het virus nog meer te verspreiden. Ook zijn er meerdere afspraken gecanceld. Kan ik toch niks aan doen?

Afijn, ik ken zo langzamerhand het klappen van de zweep. Soms ontkom je er niet aan. Wat je dan moet doen is de rug weer rechten en dan zo goed mogelijk je best doen. En iedereen die mij goed kent weet dat opgeven geen optie is. Maar dit alles levert wel veel onzekerheden. De economie schijnt het zwaar te gaan krijgen. Ik weet natuurlijk ook niet wat mij dat gaat brengen. Belangrijk is te weten wanneer we weer mogen uitrijden. 

Mijn weken vul ik thans met het hulp bieden aan de substituut voedselbank welke door vrijwilligers van de organisatie van All4free wordt gerund op de benedenverdieping van de Schouwburg te Hengelo. Onder de bezielende leiding van Melissa die er werkelijk alles aan doet om voor zoveel mogelijk mensen een voedselbank op te zetten en ze daarmee zo goed als mogelijk te helpen. Ik lees uw reacties op Facebook wanneer ik wat plaats over mijn werk. U vindt het geweldig wat ik doe. Maar wat ik doe is nog geen fractie van wat Melissa doet hoor. Dat is zoveel meer. Vol respect help ik daarom mee. En vergeet ook niet alle andere vrijwilligers en de mensen van de Schouwburg. Ook zij werken kei en keihard. En vormen ook nog eens een goed opererend team. Waar vrolijkheid, humor en saamhorigheid een groot goed is. 


Op dit moment vormen de ontbijtjes het hoofdinkomen van Frankys Food.  Echter, ook al zijn het er veel, ijs werkt zoveel sneller. Ik mis dat gewoon heel erg. Wat ik ook mis is het contact met de mensen. Het seizoen was nog maar net los toen ik alweer moest stoppen. Heel veel wijken heb ik daarom nog niet gezien. De vraag rijst hoeveel tijd dat gaat duren eer ik iedereen weer een keer heb ontmoet. Ik wacht geduldig op dat moment. Het moment dat ik in oktober vorig jaar nog mocht meemaken. Toen reed ik nog op alle wijken mijn routes.
Dat is nu ruim 6 maanden geleden. 
Laat het er 7 worden maar alsje, alsje, alsjeblieft niet meer!

Zolang al niets mogen of kunnen doen is wel lang. 

Nog één dingetje te melden: van de week werd ik telefonisch geïnterviewd voor het "Plusmagazine". Nee, dat is geen uitgifte van de Plus supermarkt! Nee dit is een serieus magazine voor 50 plussers. Zie afbeelding! Een heuse fotograaf is er ook nog aan te pas gekomen. Hij heeft uw ijscoman op de plaat gezet. Komende week krijg ik het interview ter inzage alvorens het gepubliceerd wordt. Toch weer leuk!
Zodra het gepubliceerd is laat ik het u weten. 

Ik wens u veel gezondheid toe en veel wijsheid. Alleen samen komen we uit dit dal. Dus probeer zoveel mogelijk de richtlijnen van de regering na te leven. 
Het is niet leuk. Nee. En het duurt waarschijnlijk ook lang, maar eens!, eens dan zijn we weer 'vrij'. Vrij om een heerlijk ijsje te komen halen aan de immer wachtende Snor.

Tot volgende week!

Frank Boereboom 
Frankys Food 
Hengelo

Reacties

Populaire posts