2020-16. De Heropening van het Ijsseizoen!

Zoals u wellicht weet heb ik sinds 15 maart mijn ijsroutes moeten staken. De Snor werd toen net voor 18.00 uur op zijn parkeerplaats gezet in afwachting van wat de persconferentie van onze Minister President zou brengen. Een ineens ingestelde lock down voor de horeca (om 18.00 uur in te gaan) werd die dag ergens rond 17.30 uur (!) aan heel Nederland overgebracht. Omdat ik nietsvermoedend mijn route reed werd ik door mijn vrouw via mobiele telefoon op de hoogte gebracht. Op dat moment was het 17.40 uur. Even later parkeerde ik de Snor onder zijn afdak. De persconferentie, later op die vroege avond, bracht naast een langdurige lock down voor alle horecabedrijven alleen maar onduidelijkheid van wat nou nog wel en wat nou helemaal niet meer mocht. Ik, wist het in ieder geval niet meer. Navraag bij onze burgervader maakte mij daags na die verschrikkelijke tiding duidelijk dat ijsverkoop slechts onder bepaalde voorwaarden kon. Voorwaarden waar ik als ijscoman die veel voor zijn klanten overheeft nooit vrede mee zou hebben gehad en dus beëindigde ik voorlopig mijn werk op ijsgebied. Ik kon het niet geloven! Mijn eerste echte jaar op eigen benen. Bovendien net, als bekend, behoorlijk geïnvesteerd in uitbreiding van mijn materieel. Een heuse Foodtrailer. Ik zag het toen echt even niet meer zitten. Maar zoals eigenlijk altijd wel gebeurd nam het positivisme, wat zo nadrukkelijk in mij huist, het snel weer over en bood ik mijzelf aan aan mensen die in deze vervelende tijd wel wat hulp konden gebruiken. Tenslotte kon ik niks ondernemen en had ik wel de beschikking over een busje en tijd. Heel veel tijd!

En zo rolde ik niet veel dagen later in het werk dat door All4free werd uitgeoefend; het helpen van hun leden aan etenswaar omdat de officiële voedselbank van Hengelo gesloten was. Niet veel later ging All4Free, geleid door Melissa, ook andere, niet leden van All4Free helpen om zo de groeiende vraag van klanten van de nog altijd gesloten voedselbank het hoofd te bieden. Op het laatst maakten wij dan ook 200 pakketten in totaal voor klanten van de officiële voedselbank. Veel gehoord werd dat wij met onze wijze van uitleveren, bedacht door Melissa overigens, die dit geheel op poten had gezet, een prima manier hadden ontwikkeld waar de voedselbank nog wat van kon leren. Ondanks het feit dat ik niet kan zeggen wat nu eigenlijk de werkwijze moet zijn vond ik het wel tekenend. Sommigen vonden het heel jammer dat wij afgelopen vrijdag onze laatste uitlevering hadden. De voedselbank neemt vanaf komende week haar taken namelijk weer van ons over. 
Afgelopen vrijdag dus waren wij precies voor de 6e week voor het laatst aan het werk als substituut voedselbank. En sloten wij als vaste groep van vrijwilligers een bijzondere tijd af. Benadrukken wil ik graag in deze blog, dat we heel content zijn geweest met de hulp van de Schouwburg. Eerst al omdat we daar de ruimte vonden om alles goed te kunnen verwerken, maar ook omdat we hulp kregen van het personeel van de Schouwburg. Ik zeg; HEEL ERG BEDANKT! Petje af voor de leidinggevenden en ook alle anderen.
Een fijne groep met mensen aangevuld met mensen van All4free en nog een paar anderen. Het bleek een goede mix!


Nu dat werk erop zat kon ik mij weer gaan richten op ijs. Want in de tussentijd heb ik namelijk niet stilgezeten. Zo heb ik de Snor aangepast, mijn werkwijze bij de ijskar aangepast, bekers besteld met deksels, extra schoonmaakspullen welke ik van Melissa heb gekregen ingezet en een protocol geschreven. Buiten dit alles heb ik overleg gehad met de Gemeente. En al met al kwam uit al deze genomen maatregelen dan vrijdagmiddag laat ook het verlossende woord van Gemeente. Ik mocht weer gaan uitrijden!

Blij als ik vrijdag daarom kon zijn en uiteindelijk wel werd, werd ik eerst opgeschrikt door het overlijden van een zeer lieve oom. Iemand met wie ik het altijd goed heb kunnen vinden. Het maakte de start van vrijdag wat droevig. En omdat er op de achtergrond nog meer speelde (Gemeente besluit ijsrijden) verdronk ik in het werk namens All4Free op onze laatste dag in de Schouwburg!

Ergens kwart voor 4 in de middag volgde dan het nieuws dat de Gemeente mij, onder voorwaarden  waarmee ik wel goed uit de voeten kon, toestemming gaf om te gaan ijsrijden. 
Ik geef toe: de emoties kwamen. En uiteraard om meerdere redenen. Alles  kwam nu ineens samen. Moest ook weer denken aan mijn vader die er niet meer was. Mijn vader zou mijn oom vast wel opwachten daarboven! Ik zie ze al samen vissen!

Omdat ik pas laat klaar was met het werk op de Schouwburg kwam ik hondsmoe in huis. Na wat gegeten te hebben probeerde ik nog wel lang op te blijven maar het lichaam was leeg en hunkerde naar rust. En dus viel ik steeds in slaap. Omdat ik wist dat er de volgende ochtend nog wel wat moest gebeuren wilde ik er met de Snor op uitgaan, ben ik toch maar mijn bed gaan opzoeken.

De dag welke volgde, de zaterdag, bracht mij heel veel goeds. Vanaf het moment dat de Snor op straat stond totdat ik huiswaarts keerde werd er ijs verkocht. Het zou mijn beste dag ooit (qua routes) worden. En ik denk eerlijk gezegd dat dit record niet zo snel zal worden verbroken. Vol ging ik weg en leeg kwam ik weer retour in de wetenschap verkerende bang te zijn te weinig ijs in voorraad te hebben. Een mooie dag dus, waarbij veel mensen het erg leuk vonden dat ik er weer was. Een geluksmomentje beleefden in deze donkere tijden. En met hen beleefde ik de hele dag als één groot geluksmoment! De hele dag zou ik blijven lachen!


Het is zondag. We staan vóór de rit over mijn eigen tuindorp. Ben benieuwd naar hoe het mij hier zal vergaan. Gisteren op Vossenbelt hield iedereen zich aan de regels. Daar kan ik dan ook met plezier op terugkijken. 
Later vandaag meld ik hier bij thuiskomst wel hoe het is verlopen.

Frankys Ontbijtservice is een samenwerkingsverband aangegaan met Meesterlijke koffie en thee. Bas Meester heeft namelijk prima koffie. Maar een ieder die hem kent weet dat wel. Mijn in de mand bijgevoegde koffie was van DE. Ik was daarover eigenlijk niet echt te spreken. Bas maakt mooie koffies en ik moest aan hem denken. Ook om lokale ondernemers te steunen. Wij zijn er gezamenlijk uitgekomen en vanaf 1 mei as levert Bas koffie voor de ontbijtmanden. 
Zo heb ik prima koffie in de mand en worden de manden nog meer gewaardeerd. Anderszijds is het ook voor Bas leuk om zijn koffie in mijn ontbijtmanden te zien gaan. Los nog van de verkoop aan mij. Maar er zit nog meer in het vat. Door Corona kwam het er nog niet van maar er is een plan voor picknick manden. Ik ben er vast van overtuigd dat dat later ook deels met Bas zou kunnen. 
Toekomstmuziek! Een project dat hopelijk volgend jaar van start kan gaan. 

Update zondagavond;
Ik ben opnieuw laat in huis. De klok wijst 21.00 uur aan wanneer alles is opgeruimd en ik eindelijk in een stoel neerval. Gisteren verliep al uitmuntend, vandaag ging het ook uitstekend! Dacht ik gisteren nog dat de behaalde omzet nooit meer zou worden overtroffen, zelfs niet zou benaderd,  kom ik daar nu toch op terug, want wat vandaag op de veel kleinere wijk Tuindorp gebeurde was uiteindelijk niet veel minder. Het scheelde dus niet echt veel en daarmee heb ik twee geweldige omzetdagen achter de rug. Super vond ik het dat ik weer eens een goed gevoel mocht overhouden aan één weekend ijsrijden. Zeker gezien de huidige omstandigheden. 
Over die omstandigheden; iedereen hield zich aan de gemaakte afspraken. Zo heb ik nooit hoeven in te grijpen. Keurig netjes bleef men op afstand hun beurt afwachten en betaalden de meesten met pin. Daarover ben ik dan ook zeer te spreken. En wil ik hier graag van de gelegenheid gebruik maken om een ieder daarvoor te bedanken. Het is fijn wanneer je een protocol wil volgen en iedereen zich daar dan ook aan houd. 

Onderweg kreeg ik nog een mooie slinger voor aan de ijskar. Fien had m gemaakt en wilde daarmee graag laten weten dat ze het fijn vond dat ik weer op straat was. Een gevoel dat ik vaker kreeg dit weekend. Ik voel me dan ook zeer vereerd. 


Een mooi maar zwaar weekend is nu ten einde! Ik ben blij. Blij met alle aandacht, met de omzetten, met mijn ijskar en met mijn ijs. 
Het gaat goed. En dat hebben we ook nodig. Maar we mogen niet vergeten dat we veel hebben verloren. Maar.... kijk, het begin is daar!


Tot volgende week!

Frank Boereboom 
Frankys Food 
Hengelo 

Reacties

Populaire posts