2020-51. Dag 2020!

De dagen lengen. Het is niet te zien, meestal half januari voor het eerst, maar het is wel zo. En dat gegeven weet mij altijd vrolijk te houden danwel te maken, mocht ik het een keertje niet zijn. Het omslagpunt, op 21 december, wanneer we de kortste dag beleven, is voor een ijscoman als ik, een waar genoegen! Zo is 22 december altijd de eerste stap naar lente gezet. Vreemd? Misschien voor de lezer wel. Maar wanneer we op midzomer zitten, 21 juni, de langste dag van het jaar, ervaar ik juist het tegenovergestelde. Dan denk ik altijd dat ik het mooiste gedeelte van mijn seizoen er alweer op heb zitten. En eigenlijk is dat ook zo. Want wat daarna komt is een tijd waarin 6 weken vakantie zitten, er langzaam maar zeker een verzadiging van ijsconsumptie optreedt en het bovendien een tijd betreft van alsmaar afnemend zonlicht. Niet dat ik dan in zak en as zit, zeker niet. Maar dan maken we toch gevoelsmatig een stap naar de naderende herfst. Blij ben ik in ieder geval wel als we de kortste dag achter de rug hebben. Dat is voor mij echt de poort door richting de lente! Kerst en zo, leuk...... maar mijns inziens van alles een beetje teveel. Het is wel gezellig maar wanneer het voorbij is is het mij ook goed! Dit laatste geldt niet voor de kerstritten met de KerstSnor. Die zijn namelijk zo vreselijk leuk om te doen. Vooral dit jaar waar het nog kon. 

Goed! De kortste dag zit er dus inmiddels op en langzaam maar zeker zal de steeds krachtiger wordende zon haar invloed gaan uitoefenen. 
2020 is het jaar van uitersten geworden. Ongelooflijk wat ons allen is overkomen! En nog overkomt trouwens! We zitten midden in een crisis. In februari werden wij hier in Nederland opgeschrikt door het Corona virus. Eerst was het, eind 2019, nog een onbeduidend virus dat in China, provincie Wuhan was begonnen slachtoffers te maken. De besmetting van mensen onderling bleek zo gemakkelijk en snel te gaan dat het virus al snel zijn weg over de wereld vond. 


Overgekomen via mensen vanuit Azië naar Europa en dus uiteindelijk ook Nederland. De gevolgen waren enorm.
Overal ging de boel op slot, om maar zoveel mogelijk mensen het lot Corona te besparen en vooral de Zorg zoveel als kon te ontlasten. 
De horeca ging op slot. Mijn werk werd net na de start, het was pas mijn tweede rit van het nieuwe seizoen, een halt toegeroepen. Het was inmiddels half maart. De intelligente lockdown van 15 maart bereikte na een paar weken een prima resultaat. Iets waarmee we verder konden. De horeca ging weer open, wel met regels. Maar trouwerijen, evenementen, andere feesten, ze werden allemaal afgezegd. Ik had de agenda redelijk gevuld. Van alles is niets doorgegaan. En ik ben niet de enigste. Na de vakantie uittocht (buitenland), iets waarop ik fel ben tegengeweest, ging het opnieuw mis. In september liep het aantal besmettingen ineens weer behoorlijk op. Een nieuwe lockdown was niet ver weg. Dat die er pas en uiteindelijk in december kwam noem ik een tweede grote fout. Wat mij betreft had er begin september al ingegrepen moeten worden. Maar reactie van Regeringswege bleef uit. Met alle gevolgen van dien. De kerstroutes werden met de nieuwe lockdown in de ban gedaan en maakte opnieuw mijn werk onmogelijk.  En dan te bedenken dat toen ik de eerste routes nog reed de mensen het superleuk vonden dat ik dat deed. Het urenlang werken aan de KerstSnor werd zo ontzettend door u werd gewaardeerd dat ik al die mooie reacties vaak aangevuld met dikke fooien mocht ontvangen. Vaak ging de Snor met zijn baas op de foto of film. De omzetten waren overigens super. Ik kon het goed gebruiken. Daarom was het vooral jammer dat ik niet meer uit mocht rijden. Deze lockdown heeft mij daarom opnieuw veel gekost.

Ondanks dat het virus iedereen binnen en buiten Nederland bezighield en houdt beleefde Frankys ijs een prima jaar, met omzetten welke ik nooit had verwacht te maken. Er was een week, ik dacht in mei, dat een dagrecord het een dag eerder gemaakte record deed sneuvelen. Bijna elke dag scoorde ik zoveel beter dan anders. Er waren toen ook veel mensen thuis aan het werk. Daartegenover staat dat er in de hele maand april en zelfs een halve maand maart door de intelligente lockdown van toen, geen omzetten op ijs konden worden bijgeschreven. Misschien even ter verduidelijking; mijn realistische begroting op jaaromzet, gemaakt in november/december 2019, voor het jaar 2020, ten einde een kapitaal te verkrijgen voor de aanschaf van een foodtrailer, werd op basis daarvan ook verleend. Die jaaromzet op mijn tak ijs werd zo al meteen op achterstand gezet. Een achterstand welke ik ondanks die dagrecords en kerstroutes die dus erg meevielen, nooit meer kon goedmaken. Daarentegen draaide juist in die lockdown (april en mei) de ontbijtservice uitmuntend! Hoewel ik er minder aan overhoud, had ik in die ene maand (april) de helft van de geprognotiseerde omzet al binnen. Het valt dan ook te verwachten dat de omzet op ontbijtjes hoger zal uitvallen. Op de crèperie daarentegen heb ik duidelijk verloren. De normale bezoeken aan afdelingen binnen TMZ waren allemaal gecanceld. Slechts op het laatst, nog net voor de nieuwe lockdown, kon ik middels een paar nieuwe afspraken nog een paar keer optreden. Het bracht mij evenwel niet meer de verwachte omzet. Het jaar waarin ik ook had verwacht met de aangeschafte foodtrailer uit te kunnen rijden werd een jaar zonder trailer. Hoewel buiten de Coronatijd aangeschaft en besteld, kon ik de trailer pas ophalen in Coronatijd.  Het mag duidelijk zijn dat ik er verder niet veel mee heb kunnen doen. Uiteraard kon ik bij bestelling niet weten in wat voor een tijd de trailer zou worden afgeleverd.
Gelukkig kon en kan ik voorlopig op het Agathaplein hamburgers bakken en verkopen. Elke vrijdag en zaterdag.
Maar dat zijn geen hotdogs. Het hoofdstuk hotdogs is niet van de baan maar ik zit met een te dure worst qua inkoop. Komende tijd gaan we uitzoeken wat het beste is voor Frankys Food.


Het jaar is bijna ten einde. Bijna alle opdrachten zijn afgewerkt wanneer ze niet al waren gecanceld. Hoe dit alles volgend jaar gaat zijn weet ik niet. Wel weet ik dat ik van het Rijk geen enkele cent steun heb mogen ontvangen. Terwijl ik vooral in maart en april enorm veel omzet ben misgelopen. De hele maand april was het prachtig voorjaarsweer, maar mocht ik er niet op uittrekken. Wel kreeg ik uitstel van betaling belasting. Maar verder niets. Helemaal niets! Ik weet zeker dat ik ruim 15 duizend euro ben misgelopen. Enerzijds door de ijsloze maanden maart en april, anderzijds door het cancelen van opdrachten ivm het opvolgen van Corona maatregelen. En het stopzetten van de Kersttour.

Daarom weet ik ook dat mijn geprognotiseerde omzet FF voor 2020 (totaal) juist zou zijn geweest of zelfs zou zijn overschreden. Wel is 2020, gek genoeg, mijn beste jaar is geweest.

Komende week zal ik opnieuw een begroting maken. Een voorzichtige en  op Corona gebaseerd exemplaar.
Het moet mij richting geven aan de weg die ik moet bewandelen om zonder rijksteun (want die krijg ik kennelijk toch niet) te komen waar ik graag wil komen. 

Wat een jaar! Moeilijk om te schrijven wat mij nou het meest heeft geraakt.
Maar iets waar ik veel bij stil sta is TMZ het Hof. Afdeling tuindorp. Ik kwam er veel. Vooral in 2019. Ik kende daarom ook de dementerende mensen op die afdeling redelijk. Wat ik halverwege 2020 hoorde was het relaas dat veel bewoners van die Afdeling het virus niet hadden overleefd. Dat deed mij veel pijn!

Het leven gaat door. Een lullig vrachtwagentje leverde gisteren de eerste vaccins tegen Corona af. Fijn dat er iets is gevonden tegen deze vreselijke griep. Ik heb vanwege de met Corona besmette en toen nog in huiswonende zoon in Quarantaine moeten zitten. Dingen moeten afzeggen. Ontbijtjes en hamburgerverkoop. Vorige week was er opnieuw een dreiging; nu betrof het mijn vrouw welke werkzaam is in een tehuis van TMZ. Daar was Corona uitgebroken. Mijn vrouw werd ook ziek, maar de test bleek negatief. Gelukkig kon ik ontbijtjes blijven leveren en kon kerst voor ons als gezin nog doorgaan. Als geschreven heb ik er niet zoveel mee, maar was het wel leuk voor mijn kinderen dat het op het nippertje toch nog kon doorgaan. 

De werkzaamheden voor 2020 zitten er bijna op!
Nog één ontbijtje en dan is het klaar!
Laten we dit jaar maar gauw vergeten en hopen dat we vanaf 8 januari geleidelijk aan worden beschermd tegen dit vreselijke virus. En ga nou alsjeblieft niet zeuren dat het elders al wordt ingespoten. Ik heb bewondering voor de Jonge. Hij doet gewoon zijn stinkende best. Je zal er maar voor zitten! Ik persoonlijk, vertrouw op de man en zijn werkwijze. Uiteraard vind ik ook dat ze fouten hebben gemaakt. Dat schreef ik hierboven al. Maar dat is mijn mening gebasseerd op aannames. Ik vind dat hij juist recht doet aan het rustig en gecontroleerd verstrekken van vaccins. En wat andere landen wel of niet doen/kunnen interesseert mij zogezegd geen reet!

Dag 2020!  Hallo 2021!
Op naar een veilig, gelukkig en bovenal gezond nieuw jaar. Hopelijk kunnen we eindelijk met Corona afrekenen! Ik moet het, eerlijk gezegd, nog zien!

Het gaat u goed, tot volgend jaar, waar of wanneer dan ook.
En tegen u allen zeg ik bovendien; bedankt voor weer een jaar interesse in mijn bedrijf. Dank, dank en nog eens....

Frank Boereboom 
Frankys Food
Hengelo

Reacties

Populaire posts