2021-09. De week die zo mooi begon!

Zo vroeg al in het jaar zo mooi weer. Wie in die koude week met al die sneeuwpret had durven zeggen dat er lenteweer op komst was had op zijn minst de lachers op zijn hand gehad. En laat ik jullie nu vertellen dat ik die gek kon zijn. Maar ik hield wijselijk mijn mond dicht. Hoe vaak gebeurd het niet dat weersvoorspellers het bij het foute einde hebben. Maar de op mijn telefoon gedownloade weerapps gaven allemaal hetzelfde beeld. De avond nadat er op NPO1 in de talkshow OP1 nog werd gesproken over een mogelijke tocht der tochten, al dan niet gesteund door de huidige regering en ik in Wennemars zijn ogen niets anders dan gelukzaligheid zag over de mogelijke komst van ijskoude nachten, zag ik op de op de telefoon beschikbare weerapps reeds tekenen van een oplopende temperatuur. En dus dat er weinig zou overblijven van die vreselijk koudweer voorspellingen. Ondanks dat bleef het nog wel doorvriezen en kon iedereen na een week het ijs op. En werd er druk geschaatst. Na de laatste echte vorstdag kondigde ik daarom de opening van het ijsseizoen aan. 21 februari zou het maarliefst 13 a 14 graden worden. Een verschil van maarliefst 16 graden op het warmste deel van de dag.  
Maar het werd zelfs nog meer en bovendien werd het weer die week steeds mooier. Prachtig voorjaarsweer in februari!!! Hoe bijzonder is dat!

Het werd zondag 21 februari en ik draaide op mijn eigen tuindorp mijn eerste echte ronde. Het liep gelijk geweldig. Ik vond het heerlijk om weer iedereen te zien en te spreken. De route liep daarom en ook om de drukte uit. Het enige nadeel van zo vroeg ijsjes rondrijden is uiteraard het beschikbare daglicht. Om 17.30 begint het al te schemeren en wordt het stilaan ook kouder. Men komt dan niet meer zo snel naar buiten voor een ijsje. En dus hield ik ook de dagen erna rond 17.30 uur op met ijsventen. 
De dagen na de openingsrit op mijn eigen en geliefde tuindorp reed ik achtereenvolgens over de Hengelose Es, was ik kortstondig op de Hasseler Es,  reed ik over het Wilbert, over de Nijverheid en over Klein- en Groot Driene. Waarbij ik in de laatste rit het meeste ijs verkocht. Maar overal was men enthousiast, 'ik was er weer; de lente was begonnen!' Zo hoorde ik veel. Van de wijkagent op de Hengelose Es kreeg ik nog een mooi compliment! Wat ik deed was geweldig, een lichtpuntje in deze donkere tijd. Hoe mooi zulke opmerkingen ook zijn, ook ik blijf waakzaam op alle na te leven regels. Op het Wilbert kreeg ik van een klant een heerlijke fles wijn. Omdat ik er weer was! Met de regels inzake RIVM ging het overigens bijna altijd prima!  Soms echter, moest ook ik ingrijpen. Op Klein Driene stonden twee meisjes te bedenken welke smaak ze wilden bestellen toen een ouder echtpaar gewoon zich voor de kinderen drong. Niet om voor te kruipen maar gewoon om bij de ijskar te staan. Indachtig aan de vaak gehoorde klacht dat er geen respect meer zou zijn voor de oudere medemens wil ik hier even laten weten dat het ook andersom geld hoor! En even een lans breken voor de jeugd! Ik heb er wat van gezegd uiteraard! 

   Diverse wijkfoto's

De dagen waren verder prima te doen. Druk maar gezellig. En veel klanten mogen begroeten. Ik meen te kunnen zeggen dat ik na 6 jaren van ijsrijden een vaste klantenkring heb verworven.
De Snor hield zich overigens prima. Bovendien schitterde hij in de zon. Perfect gelakt door vriend Edwin Elfring. En mooi bestikkerd met een speciaal ontwikkeld logo tbv zijn 50ste levensjaar. Ik ben trots op mijn elektrische ijskar. Zo bijzonder materieel. 
En nu nog de bordjes waarop de smaken staan ophangen. Dat is nog even een klusje, maar het komt uiteraard goed. 
De bordjes werden eerst behandeld door Edwin. Hij maakte ze wat oud. Toen dat klaar was gingen ze maar wijkgenote Maike Leuverink van JouwKunst die er met veel precisie alle door mij opgegeven smaken op schilderde. Nadat ze overigens eerst de plankjes had voorzien van een laag beits. Heeft u nou iets dat leuk moet worden beschilderd, bezoek dan haar site: JouwKunst.nl. 

   De bordjes gemaakt door Maike.

Daar waar het met ijs, deze week, uitmuntend ging, kwam er op een heel ander gebied, dat van de hamburgerverkopen, een heel ongunstige tijding. Een persoon bleek de boa's te hebben geinformeerd dat er een kraam op het terrein voor de Plus supermarkt stond opgesteld en had diezelfde boa's gevraagd daar onderzoek naar te laten verrichten. Onderzoek om te doen vaststellen of dat wel mocht. Het was ook echt heel bijzonder dat ik juist tijdens een moment van rust goed kon zien dat de auto waarin de boa's zaten rechtstreeks op mij af kwam rijden alsof ze ook echt speciaal voor mij kwamen.  De auto werd bovendien pal voor mijn kraam geparkeerd en beide boa's liepen in 1 rechte lijn op mij af. Duidelijker kon het niet in beeld worden gebracht. Die kwamen dus echt voor mij! Nadat ik te horen kreeg waarvoor ze gekomen waren ( ze wilden weten of ik er wel mocht staan) kon ik niets anders uitkramen dat ze bij mijn opdrachtgever, de Plus supermarkt, moesten zijn. Ik werkte immers op hun grondstuk en in opdracht van diezelfde Plus. Hun grondstuk werd al meteen door de boa's betwijfeld. Maar ze wisten het ook niet zeker. Ik vertelde ze dat de eigenaar van de Plus daar wel een goed antwoord op kon geven. En terwijl ik hen de naam gaf liepen ze naar hun auto terug. Even later kwam een boa terug en vertelde mij dat ze het nog die middag gingen uitzoeken. Vooral op juridisch gebied. Hij zou er nog diezelfde middag op terugkomen. 
En terwijl hij wegreed belde ik met de eigenaar van de Plus. Hij zei mij dat er niets aan de hand was. En mochten ze terugkomen dat ik ze dan maar naar binnen moest sturen. 
In allerijl schreef ik mijn gedichtje om iedereen op facebook te laten weten wat er boven mijn hoofd hing; 

Een boa op visite bij de ‘kar vol blijheid’
Was tot ondervragen bereid
Ik vertelde hem, dit is terrein van de Plus 
Moet je vragen naar de eigenaar, dus

Maar dat deed ie niet, stapte in zijn wagen
Pakte zijn telefoon en stelde kennelijk vragen
Aan die ander aan de andere kant van de lijn
Hoe het ook zij, hij legde het uit, haarfijn

‘Ik kom vanmiddag terug, want ik ben niet zeker’,
terwijl ik koffie dronk uit mijn beker
‘Juridisch moeten we het namelijk uitzoeken
En vanmiddag doen we het uit de boeken’

En ik dronk rustig mijn koffie tijdens zijn relaas
‘Dan kom ik terug met een antwoord, helaas!’
Mijn koffie was op en ik zei; ‘dat is helemaal oké’
‘Krijg je van mij een broodje hamburger mee’

‘Nee’, zei de ambtenaar in functie, ‘dat mag niet’
Hij keek nog om toen hij de plaats delict verliet.
Rijdende in zijn auto, op zoek naar gerechtigheid 
Ben ik heeeel misschien (denk niet) mijn plekje kwijt!

Frank😀


Een goede twee uur later kwamen ze terug. Liepen zonder mij te begroeten of aan te spreken meteen de Plus in. Toen al wist ik; dit gaat fout!
Even later kwamen ze naar buiten en liepen naar mij toe. Ik mocht vandaag nog afmaken maar vanaf de volgende dag mocht ik er niet meer staan. Er zouden problemen zijn op het gebied van een vergunning. Ik ter goeder trouw opererende aldaar zei tegen hen dat ik het vreemd vond dat ze pas nu hier kwamen controleren. Ik stond er namelijk al maanden. En toen ik vroeg hoe dat kwam kreeg ik hetzelfde te horen als dat de eigenaar van de Plus even daarvoor had vernomen. Iemand had de boa's gebeld en gevraagd er onderzoek naar te doen. 

Ik doe niemand kwaad. Zo ook de eigenaar van de Plus niet. Even afgezien van de noodzakelijk geachte vergunning. Daarover bestaat geen meningsverschil. Dat hoort goed te zijn geregeld. Ik ging er iig al die tijd vanuit dat ze mij niks konden maken. Ik was dus ter goeder trouw. Zo was het namelijk overgekomen bij aanvang van deze werkzaamheden sinds november. En dat boa's de ondankbare taak hebben om iemand zijn broodwinning te ontnemen is natuurlijk niet persoonlijk. Ik neem deze mensen dan ook niks kwalijk. Vervelend vind ik dat veel volgers de boa's verantwoordelijk houden. Dit is NIET terecht, ik zou een ieder vragen deze aantijgingen niet meer te doen. Dat is gewoon onterecht.

Maar.... kom ik erachter wie hier achter zit, dan is die nog niet klaar met mij. Want flauw is het wel. Dit is pure misgunning. En dat is kinderachtig. Heb je wat tegen mij, kom dan bij mij, dan spreken we het uit. Ik zou nooit een collega ondernemer belasten met een onderzoek naar het hoe en waarom. Ga toch niet een ander het brood uit de mond stoten? In mijn blog van weken geleden vroeg ik mij af hoe bepaalde ondernemers toch producten aan de man konden brengen. Omdat ik dat dan wellicht ook kon doen. Het was destijds een vraag, meer niet. 

De hamburgerverkopen waren in ieder geval bedoeld om uit de problemen te blijven in deze moeilijke tijd. Ik kon er mijn vaste lasten van betalen. Dat was iig nog iets, zonder die ijsverkoop. En nadien vond ik het ook steeds leuker om te doen. Met ijs verdien ik vele malen beter, maar ik was bereid mijn verdiensten te matigen en de gemaakte afspraak met de eigenaar van de Plus te respecteren door er te blijven staan. 

   bij de Plus

Tja, wat nu?
De eigenaar van de Plus heeft een advocaat ingeschakeld die de hele situatie gaat bekijken. En wellicht is alles straks gewoon weer bij het oude. Zo niet? Dan maar volledig over stappen op ijs. Het seizoen is, wel erg vroeg, reeds geopend. Ookal betekent dit dat er nog veel dagen zullen komen dat er geen ijs verkocht kan worden omdat het regent, te koud is of anderszins. 
Ondertussen is er een hele grote aanvraag binnengekomen. Of dit uoteindelijk opdracht wordt moet nog blijken. Maar gaat dit door, dan is het de grootste opdracht uit de geschiedenis van mijn 7 jaar oude bedrijfje. En mag ik het ook geen bedrijfje meer noemen.

Ik ben teleurgesteld. Teleurgesteld in een persoon. Iemand die duidelijk tegen of mij of de eigenaar van de Plus is. Mocht het laatste het geval zijn, is diegene lekker dom bezig geweest. Hij heeft mij ermee te pakken, niet zozeer  de eigenaar van de Plus. Nogmaals, te triest voor woorden. Ziekelijk!
Ik hoop oprecht dat ik dat figuur nooit tegenkom. Of dat ik ooit te weten kom wie dit op zijn geweten heeft. Dan zijn de rapen gaar....

Tot volgende week,

Waar of wanneer dan ook!

Frank Boereboom 
Frankys Food 
Hengelo


Reacties

  1. Tjah, soms zit het je als ondernemer mee, soms zit het tegen. Dat is het lastige aan eigen baas zijn. Vrijheid heb je in die zin, dat je geen orders hoeft aan te nemen van je meerdere. Minder vrijheid heb je in die zin, dat er altijd mensen zijn die jou iets niet gunnen omdat het enerzijds henzelf niet lukt, en/of anderzijds denken dat ze het wetboek uit hun hoofd kennen. Ik zal niet zeggen dat ik tegen BOA's ben, want ze zijn wel degelijk nuttig, echter ben ik het volledig met je eens dat dit soort situaties veroorzaakt door een mierenneuker, die absoluut niet weet wat ie aanricht, een behoorlijke domper kunnen zijn. Ik hoor wel vaker in de wandelgangen dat mensen wat te zeggen hebben over kraampjes her en der in Hengelo. En dan antwoord ik steevast met dezelfde zin, namelijk 'Wie zegt dat hij daar niet mag staan? Wie zegt dat hij daar niet in opdracht van een bedrijf staat ? Hou je er gewoon buiten, die mensen staan daar niet voor de lol, die moeten ook geld verdienen."

    Ik wens je succes, Frank. Laat je niet wegjagen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts