2016-14. Het vertrouwen in de Snor groeit!

De Snor. Een verkorte versie van zijn naam; "De Dekselse Snor". Hij loopt nu inmiddels een anderhalve week. De reeds vorige week besproken serieuze test; de rit naar/terug en bovendien op de Vossenbelt zelf, was uitstekend verlopen. Overigens was mijn kennismaking met deze wijk een verbazingwekkend gebeuren geweest. Heel veel kinderen gezien. Horden! En ook een bijzonder gezellige wijk trouwens, waar ik graag weer zal terugkeren. Glansrijk doorstond de Snor dus zijn laatste echte test. Ik kwam met gemak thuis. De accu's gaven mij daardoor steeds meer het gevoel dat de Snor onvermoeibaar is. Sterker nog; ik durf ook steeds verder te gaan. Zonder overigens echt hele grote afstanden te rijden. In ieder geval kan ik zeker 15 km ver komen. Maar zoals gezegd weet ik nog niet echt waar zijn grens ligt. Ik kan in elk geval in heel Hengelo geraken zonder bij te laden. En dan kom ik nog thuis op de basis ook. Toch ook wel handig! De accu's zijn in deze eerste volle week van dienstdraaien dus zeer sterk gebleken. En dat schept vertrouwen en rust. De bedoeling is dat de Snor wordt ingezet op de wijken die lang en of ver weg gelegen liggen. Zo ga ik op de Nijverheid en tuindorp 't Lansink binnenkort weer fietsen met de fiets ijskar. Er is nog wel een klein probleempje. En dat zal eerst moeten worden opgelost. Op beide ijskarren staan dus vriezers. En beide vriezers hebben eutectische platen nodig. De eutectische platen zorgen ervoor dat mijn vrieskist en dus ook het ijs voldoende koud blijft. De 2 eutectische platen die nu in de vrieskist van de Snor liggen,  heb ik nu uit de vriezer van de fiets ijskar gehaald. En ik heb (nog) geen tweede paar. Verkregen informatie rond de prijs van nieuwe eutectische platen leerde mij dat ik deze niet eerder kan afnemen wanneer ik daar geen 1400 euro voor neerleg. En dat is wel wat gortig. Dus zoeken we internet af naar andere mogelijkheden. Het is evenwel een reden om voorlopig de fiets ijskar even te laten staan. Het overladen van de wel zeer zware en ijskoude platen is mij net iets te lastig. Bovendien is het nu nog steeds oefenen om de Snor te leren berijden, ermee te werken en alle kinderziekten eruit te halen. Vandaag was de bel wederom kapot. Niet voor de eerste keer trouwens in deze eerste week. Blijft dus een aandachtspuntje. Ook het steeds van binnenuit de Snor halen van ijshoorntjes is wat lastig. En dan heb je nog zijn voorlampen. De plastic of kunstof kapjes zijn ingebrand door de hitte van de gloeilampjes. Ook daar zoek ik nog naar oplossingen. Verder zie ik gelukkig geen problemen meer. Het gaat dus op zich de goede kant op met de Snor en het rijden ermee is soms gewoon te grappig. Want soms, wanneer ik een diepe kuil inrijd met de Snor, komt ie bijna los van de grond om vervolgens een keer of 5 na te deinsen. Is het net een schip op zee. Bijna alles in de cabine verplaatst zich dan. Ik blijf meestal nog net zitten, soms echter, vlieg ook ik omhoog.
De Snor wordt eerdaags voorzien van zonnepanelen. Zonnepanelen die ik zomaar krijg van Voskamp. En, ook nog eens hele goede, die behoorlijk wat power opleveren. Slechts licht (lees; geen zon) alleen is al voldoende. En mijn inmiddels grote vriend, Raymond Korte van de Batterij Specialist, gaat ze er dan mogelijk voor mij op monteren. Het wachten nu is op de zonnepanelen. Maar wat een mooi gebaar van de Voskamp groep. Ben zeer in mijn nopjes. En uiteraard ook weer blij met de hulp van Raymond die het allemaal maar weer wil regelen voor mij. Super!

Het is nu zaterdagavond. Ik schrijf het eerste deel van mijn blog. De route op de Berflo Es zit er alweer een paar uur op. Het was weer heerlijk op de Berflo Es. Goed gedraaid. En de rit op de Nijverheid een dag ervoor was ook al weer succesvol. Op de Berflo Es haalde ik mijn beste omzet ooit op deze wijk. Het was dan ook mooi weer. Het is zo wie zo de week van de records. Afgelopen zondag had ik ook al een record in de omzet op ons tuindorp. Het bedrijfje doet het dus goed. Zo ook terug te zien in de groei volgers op facebook. De laatste week al meer dan 100 nieuwe volgers. Super. Op de routes vraag ik bij tijd en wijle aan de kleine gasten of ze een stukkie willen meerijden. Sommigen durven niet, de meesten wel. Het bedienen van de toeter of het knipperlichthandeltje is dan een ware attractie. En meestal een metertje of 100 verder, laat ik ze er weer uit. En lopen ze weer blij naar hun ouder. Een ervaring rijker. En ach, wat is het toch leuk om zo'n kind vol spanning in die cabine te zien stappen, om vervolgens, na een paar meters rijden, met een smile op het gezicht te laten toeteren! Heerlijk!

De zondag is alweer voorbij. Het is nu maandag. De rit op ons tuindorp blijft maar goed gaan. Ik verbaas mij enigszins over de progressie die ik heb geboekt. Het gaat prima. Opnieuw was ik laat thuis en was het hard werken. Het ijs vliegt mijn kistje uit. Maar mij hoor je niet klagen. Ik doe wat ik leuk vind. Ook op deze wijk veel gasten in mijn cabine mogen verwelkomen. Zelfs een volwassen wijkgenoot die zelfs even het stuur in handen nam. Een foto hiervan zal eerdaags nog worden verstrekt. Ben overigens de hele dag gefotografeerd. Edwin Elfring achtervolgde mij om alles vast te leggen. Ben heel benieuwd naar het resultaat. Goed. Het weekend is weer voorbij. Op naar vanavond. Een nieuwe ronde op de Vossenbelt. Opnieuw heel benieuwd naar het resultaat. Het is prachtig lenteweer!

Vandaag kreeg ik een mail van de hoogste baas van het UWV. Ik had een stuk over zijn werk gelezen in de krant van donderdag. Het ging veel over 50 plussers. Ik wilde de man graag eens een mailtje sturen met mijn bevindingen over het UWV. Zeker gezien mijn speciale geval. U moet weten dat ik dus door mijn werkloosheid maar 87 uur per maand mag werken aan mijn bedrijf. Dat vind ik ronduit belachelijk! Bovendien, en dat vind ik nog veel erger; ik sta niet alleen in deze! Na een beetje googlen vond ik ergens zijn emailadres op internet. En schreef hem mijn brief die ik u niet wil onthouden. Straks wil ik uitleggen waarom niet.

De betreffende Mail

>>>>>>
Geachte heer Bruins,

Ik weet niet of deze vraag gaat overkomen.
Maar ik probeer het toch maar. 

De situatie van mij is in het kort de volgende: 

Werkloos geworden per 1 jan 2016. 53 jaar. Weinig gestudeerd (meao). Hoofd Magazijn geweest. Prima werk afgeleverd. Veel gesolliciteerd.  Nauwelijks gevraagd.
Naast mijn baan altijd een bedrijf gedraaid als ijscoman welke door de straten van Hengelo vent. Vorig jaar goede omzet gedraaid. Niet echt slecht in ieder geval voor een 4 tal avonden (wijken) per week in 6 maanden.
 
Nu mag ik van uw UWV slechts 87 uur per maand aan mijn bedrijf "bijklussen". Dit omdat ik het bedrijf al had op het moment dat ik nog werk had.

Twee punten wil ik graag aan u voorleggen;

1.
Het gemiddelde van 87 uur is bepaald aan de hand van de laatste 6 maanden voor ontslag. Daar zitten dus ook maanden bij dat ik geen ijs verkocht (okt/nov/dec) en dus mijn gemiddelde vreselijk onderuit zag gaan. Waarom zou ik niet, nu werk vinden zo verschrikkelijk moeilijk blijkt te zijn, met behoud van uitkering, meer uren mogen draaien? Eerst wordt mijn bedrijfje onevenredig hard gestraft door mijn ontslag waaraan ik nooit iets heb kunnen doen.

2.
Waarom laat u deze groep mensen (met een bedrijf al naast het verloren loondienstverband; Mijn geval) niet vrij om de onderneming met behoud van uitkering te versterken, opdat dan uiteindelijk geheel zelfstandig kan worden gedraaid zonder financiële bijdrage via de ww? Win win situatie. 
Ik begrijp best dat wanneer je goed en voldoende inkomen haalt uit het bedrijf een extra financiering  (ww uitkering) niet past.
Maar valt daar dan geen regel voor te bedenken?
 
Ik solliciteer nog steeds. Omdat ik een bedrijf heb waar ik overigens in 6 maanden voldoende kan verdienen voor diezelfde 6 maanden, maar nu niet mag verdienen vanwege uw gestelde maximum aam vrijgestelde uren.

Ik hoop op een reactie.
<<<<<<<< 
Einde mijn mail.

Hieronder het antwoord. Ik wil wel benadrukken dat de man mij netjes heeft geantwoord en ook is gebonden aan regelgeving via de wet.

>>>>>>>>

Beste heer Boereboom, goedemorgen,

 Ik heb naar aanleiding van uw mail ff ruggespraak gehouden in de organisatie. Ik begrijp dat in uw situatie de wijze waarop de vrij te laten uren worden berekend niet gunstig uitpakt. Op grond van de art. 8 lid 2 WW zijn wij echter gehouden om de uren als zelfstandige (vrij te laten uren) te berekenen over de periode van 26 weken voorafgaand aan de werkloosheid. Hier is voor gekozen omdat ook het recht op uitkering wordt vastgesteld over de periode van 26 weken gelegen direct voorafgaande aan de werkloosheid.

Verder vraagt u waarom u niet, nu werk vinden zo moeilijk is, met behoud van uitkering meer uren kunt werken. Voor mensen die willen starten als ondernemer vanuit de WW bestaat wel de mogelijkheid tot een startersperiode maar als u al voor dat u werkloos werd als zelfstandige werkte bestaat deze mogelijkheid niet. Misschien kunt u zich voorstellen dat als die mogelijkheid er wel was dit er toe zou kunnen leiden dat mensen die toch al hun uren als zelfstandige willen uitbreiden misbruik zouden maken van deze regeling en dit bovendien ook zou leiden tot oneerlijke concurrentie.

Helaas kan ik niets anders voor u betekenen dan toelichten welke regels wij toepassen. Ik hoop voor u en uw vrouw dat u beide snel nieuw werk vind. Wellicht dat de training Succesvol naar Werk u daar ook bij kan helpen.

Met vriendelijke groet, Bruno Bruins

<<<<<<<<<

Einde mail.

Waarom wil ik u dit laten weten. Welnu, ik hecht eraan als ijscoman en ook als ontbijtjesman trouwens, u naar eer en geweten te informeren naar mijn handelswijze wanneer het aankomt op vragen als; "waarom komt u niet bij ons ijsrijden?" of "waarom kan ik geen ontbijtje bestellen?" . Geloof mij. Ik wil echt alles doen en iedereen bezoeken en verblijden. Maar wettelijk gezien loop ik grote risico's. Ben ik met handen en voeten gebonden. Ben dan ook en nog steeds heel erg teleurgesteld in mijn vorige werkgever, die mij er zonder pardon uit heeft gesmeten omdat een paar mislukkelingen geen leiding konden geven, en mij bovendien met een werkelijk fooi naar huis lieten gaan. Mijn bedrijvigheid is in het geding. Mijn levenswerk, althans voor mij, is in het geding. Straks, wanneer het ijsseizoen voorbij is kan ik het risico lopen zodanig te worden gekort op mijn uitkering, dat ik nooit meer kan rondkomen. Deze wetgeving, deze regering en onze politiek snapt er niets van. Een ondernemer moet je juist ruimte geven opdat ie straks op eigen kracht verder kan, zodat je daar geen ww uitkering meer voor hoeft te reserveren. Wetgeving, zeggen ze dan. Omdenken zeg ik dan! Net als die hypotheken kwestie. Ook al zoiets. Heb ooit, 2 jaar terug geloof ik, een heus hypotheken plan gestuurd naar de tweede kamer. Alle fracties kregen mijn plan. "Goed plan" werd er dan gezegd, "maar niet uitvoerbaar". Donder op zeg ik dan. Het is wel uitvoerbaar. Willen is kunnen. Dat zei mijn moeder altijd. Afijn, geef dan in ieder geval iedereen op zijn minst het recht de rentestand te middelen. Kom op zeg, hoe kun je de economie nou harder helpen? Zo vreselijk jammer. Zoiets simpels vereist slechts een paar mensen die zeggen; Niks te maken met de oude wetgeving, we gaan het omgooien. Huppatee. Klaar is kees. Frank for President! pffff....

Zo nu ik mijn ongenoegen heb geuit, maar weer wat luchtiger zaken aanzwengelen. Frankys ijs groeit. En hard ook. Zoals gezegd, maarliefst meer dan 100 volgers in 1 week! Wauw wat een groei. En mijn primeur met de ontbijtservice is ook erg leuk, althans dat vind ik zelf dan. Haha. Aanstaande zondag ga ik een ontbijtje bezorgen bij onbekende en onwetende Hengeloërs. Ergens in 1 van onze wijken. En u mag het live meemaken, dat wil zeggen, tot bijna aan de deur. Ik zal een live opname starten vanuit de auto. Rond de klok van 9. U kunt deze live opname volgen via mijn facebookpagina Franky's ontbijtservice. Ik zie er heel erg naar uit.

Ik ga afsluiten. Ik wil iedereen bedanken voor de belangstelling in mijn bedrijfjes.
Ik wens u allen een fijne week toe, wellicht tot later deze week op straat of voor uw deur.
En bij deze bedank ik ook de heer Bruins van het UWV voor zijn tijd.
Ik ga de zon in. Dikverdiend!

Tot volgende week!

Frank Boereboom

Franky's ijs en Ontbijtservice 

Hengelo 

Reacties

Populaire posts