2016-41. Wat geweldig indrukwekkend! Zweden-1

Hé hé. We zijn er! Inmiddels al wel een uurtje of 3. Maar.... het was een zware rit met veel wegopbrekingen. In Duitsland op de A1 was het werkelijk 1 grote ellende. Bij Hamburg aangekomen draaiden we de A7 op richting Denemarken. Het was onvoorstelbaar druk. Zo druk had ik het de eerste keer richting Denemarken niet gehad. Dat was destijds in de zomervakantie notabene! Nu was het in onze herfstvakantie en zo bleek dat ook nog in een deel van Duitsland de vakantie was begonnen. Ik dacht altijd dat er al veel Duitsers in Nederland vakantie vierden, maar lieve Nederlandse lezers, ze zitten nog veel meer in Scandinavië hoor. Echt waar! Pfff. Wat een drukte. Pas toen we in Denemarken bij de plaats Kolding waren aangekomen gingen wij de "Duitse" drukte uit en reden wij nagenoeg zonder Duitsers richting Kopenhagen om daar via de door de serie "the Bridge" beroemde brug naar Malmö (Zweden) te rijden. Deze weg, de E20, was echt een geweldige route om te rijden. Maarliefst over 3 werkelijk prachtige bruggen gereden. Jaren terug reed ik over de Pont de Normandie. Ook al zo'n indrukwekkende oeververbinding. Maar lieve mensen, deze 3 prachtige exemplaren van bruggen, ook nog op 1 route, dat was wel heeeel veel indrukwekkender dan die ene, met alle respect overigens, in Normandië te Frankrijk.
De eerste was vergelijkbaar met die in Frankrijk (de Kleine Beltbrug), alhoewel die in Frankrijk flink steiler was en ook wat langer. De tweede, "de Grote Beltbrug",  was echt geweldig met die vreselijk grote en zware "touwen" van staal. Ook veel en veel langer dan "de Kleine Beltbrug". De Grote Beltbrug is maarliefst 18 kilometer lang en met het hoogste punt op 65 meter, vreselijk hoog. Een heuse hangbrug. Wat een geweldige ervaring was dat!!!
En éénmaal weer beneden kon ik het gebruik (lees; tol) ervan afrekenen. De brug kostte mij 35 euro. Maar het was het echt wel waard. En na het afrekenen weet je; het mooiste moet nog komen; De Sont brug ("the Bridge"). Maar voordat zover is moet er eerst weer een stuk gereden worden alvorens je honger naar het bijzondere moment gestild kan worden. Voorafgegaan door een ruim 4 kilometer lange tunnel, eigenlijk één groot aquaduct kom je dan toe aan dat moment. Eerst kom je na die tunnel op een kunstmatig eiland weer boven om de brug die wereldberoemd is geworden van de geweldige Deens-Zweedse tv serie "the Bridge" op te rijden. De oeververbinding van Denemarken (Kopenhagen) naar Zweden (Malmö). Je passeert vlak voor de grote poorten met die imposante tuien, de Zweedse grens. Echt fantastisch! De brug was lager (54 mtr) en met de lengte van ruim 9 kilometer een stuk minder imposant dan de grote Bultbrug. En toch; het was ook hier de moeite waard er een behoorlijke tol voor neer te leggen; 48 euro voor een enkeltje.
Denemarken is echt een prachtig land. Het is zoo verschrikkelijk de moeite waard om er eens op bezoek te gaan. Ook vandaag met het doorkruisen ervan weer genoeg aanleiding gezien om er weer gauw eens op bezoek te gaan. Maar Zweden..... dat is bij aanvang gelijk zoveel mooier. Ik heb nu al in die honderd kilometer die ik het land ben ingereden zoveel moois gezien dat ik mij kan gaan opmaken voor een indrukwekkende week vol moois. De natuur is echt geweldig. Tja, het vergoedde de ergenis welke we ondervonden in Duitsland geheel. Wat wel zwaar was dat er vreselijke rukwinden stonden. Het was gewoon erg gevaarlijk op de bruggen. Het waait hier behoorlijk momenteel en het is koud. Hooguit een graadje of 8. Met de doorstaande wind gevoelsmatig veel kouder. Waterkoud. Alsof er elk moment sneeuw kan gaan valllen.

Aangekomen bij het huis waren we beduusd van al het moois dat dit vakantiehuis te bieden heeft. Het blijkt een oud stationsgebouw te zijn. De trein liep hier vroeger door de grote achtertuin van het huis dat 5 slaapkamers en twee huiskamers heeft. Ook een pracht van een keuken en een inpandig groot zwembad. Ook een sauna is aanwezig. Een echo lijkt zich hier op zijn plaats te voelen. Je mag hier echt wel schreeuwen om iemand elders in dit gebouw te bereiken. Gewoon zo verschrikkelijk groot!!!

We zitten in een klein plaatsje dat Onslunda heet, vlakbij Tomellila en hebben achter het huis de vrije natuur die wij zo graag zien. Kilometers weide en bossages waar je elk moment een hert kan tegenkomen. Superrr!!! Zo verschrikkelijk gaaf!!!! Het huis kostte wat maar dan heb je ook wat!
Mijn gezin is helaas niet compleet. Het was de bedoeling dat ook mijn dochter en vriend zouden meegaan. Ze konden helaas geen vrij krijgen en moesten derhalve afzeggen. Dat vind ik bijzonder jammer en het gemis laat zich voelen. Maar ze kunnen er uiteraard niets aan doen. Anouk en Hugo; wanneer jullie dit lezen; Ik mis jullie hoor!!! De rest (3 jongens) is gelukkig wel aanwezig en vinden dat uiteraard ook jammer. De twee oudsten zijn met vriendin. De jongste telg, Joeri, wordt 18 oktober 15 jaar! Gaan we hier natuurlijk goed vieren! Bier en hapjes genoeg meegenomen want jaja, Zweden is een drooggelegd land. Een biertje kost hier behoorlijk wat en dus werd de bus volgegooid met kratten bier. Jaja, we zijn en blijven natuurlijk wel Nederlanders hé?

Morgen gaan we beginnen aan de ontdekking van Zweden. Athans, met dat deel waar wij zitten, want Zweden is natuurlijk veel te groot voor 1 weekje vakantie.
Ik weet dat het morgen in Nederland lekker warm wordt.
Ik wens u allen dan ook een hele fijne zondag toe. Wij zullen het met veel minder moeten doen. Het geeft echter niks want de omgeving en het "eruit" zijn vergoed veel, zo niet alles!

Tot volgende week!

Frank Boereboom
Frankys ijs en Ontbijtservice
Ditmaal vanuit Zweden.

Reacties

Populaire posts