2016-42. Thuis!

We zijn weer thuis. De vakantie heeft zijn einde gekend. Het was bere gezellig geweest met bijna alle kinderen en aanhang. Slechts het gemis van dochter Anouk en haar vriend was aanvankelijk niet berekend en deed deze week een onuitwisbaar gemis optekenen. Ze kon zich niet losmaken van haar werkgever, toevalligerwijs ook nog eens de werkgever van haar vriend. En zo vertrokken we met 7 in plaats van 9 personen naar het voor ons onbekende Zweden. Een huis groot genoeg, moest onderdak geven aan alle aanwezigen en buiten dat ook wat plezier bieden. Een inpandig zwembad, een sauna en wifi konden daarin voldoende bieden aan de jongere gasten. De afwezigheid van mijn  dochter en vriend maakten het huis wat groot. En toch kon het door de aanwezigheid van de extra's de pret niet drukken.
Ons huis te Onslunda, een klein plaatsje gelegen in de gemeente Tomellila in de provincie Skåne (een provincie in Zuid Zweden), bleek later een uitstekende keuze omdat de afstand van huis ernaar toe goed te rijden was en de positie van het huis bovendien redelijk centraal lag ten opzichte van de te bezoeken delen van Skåne. Zo konden we gemakkelijk uitwijken naar drie (!) verschillende kusten. Zuid-, west- en oostkust. Lag Malmö binnen handbereik en was het noorden van Skåne (Kristianstad) met iets meer inzet ook goed te bereiken.
Zweden bleek vooral een prachtig land. Althans, voor dat gedeelte waar wij verbleven. Zoals ook Denemarken een prachtig land is. Het verschil is er nauwelijks. Heb ook begrepen dat Skåne vroeger onder invloed stond van de Denen. En toch....er is meer natuur. Er is meer groen. Nou ja. Er waren veel kleuren. Ontstaan door de reeds aanwezige herfst. Prachtig soms. In Nederland is alles nog groen maar in Zweden is de herfst al verder. Het is er ook kouder. Zo'n 2 a 4 graden zeker. Op onze zondag te Zweden was het in Nederland extreem warm met 20 graden; in Zweden slechts 7 graden. Het waaide hard en het regende bovendien. Die zondag was ook gelijk de slechtse weer dag. Daarna werd het rustiger, regende het nauwelijks. Zon zagen we alleen op donderdag. De zon deed het land zoveel mooier maken met al die herfstkleuren. Maar ook zonder zon zag je de schoonheid van Zweden. Het land is zo verschrikkelijk mooi dat je soms twijfelt of je er nog wel weg wilt. En toch moet je weer naar huis wanneer de huurperiode erop zit. Je kinderen weer verder moeten met hun school danwel werk. En jezelf weer bezig moet met plannen maken. Btw aangifte en de nieuwe keuken in huis. Maar terugkijkende; het was de moeite meer dan waard geweest. Veel mensen zoeken juist de zon op. Mij maakt het eigenlijk niks uit. Zon of niet. Ik wil in ieder geval zoveel mogelijke culturen opsnuiven. Steeds naar het strand in Spanje gaan brengt dat niet. Ik wil meer weten van het land dat ik bezoek. Ik wil zien wat ik ervan vernomen heb en of het uitkomt. Zweden heeft mij verrast. Het is niet zoveel duurder als Nederland. Diesel is duurder dan in Nederland en soms zelfs kost diesel in Zweden meer als benzine. Boodschappen zijn gewoon vergelijkbaar.
Ga je uiteten is er ook bijna geen verschil. Alcohol in een café of restaurant is inderdaad wat duurder als in Nederland. Maar rijden met een beetje alcohol is verboden en dus houd je je vanzelfsprekend al in en drink je frisdrank. Zweden heeft prachtige en verschillende kustlijnen. Met verschrikkelijk veel natuurreservaten waar je adem stokt van de schoonheid die je ervan ervaart! De foto's zijn wat dat betreft alleszeggend. De wegen zijn uitstekend. De dorpjes doen soms denken aan dorpjes in Frankrijk of zelfs Tsjechië. Soms wat rommelig om de huisjes. Echt de vanzelfsprekende en originele Zweedse huisjes zie je er, althans in dit gedeelte, niet veel. Ze zijn er wel, maar weinig dus. De mensen zijn vriendelijk en hulpvaardig.
Ik heb het goed gehad. En met mij ook voorzover ik heb gehoord, de rest van het reisgezelschap. Dat we weer naar huis moesten was meer omdat de periode erop zat. Niet omdat we echt wilden. En dan heb je het gewoon goed gehad. De jongens lagen met hun 5 en 's avonds steevast in het zwembad. Of in de sauna. Om later op de avond te kaarten met ons als ouders. Steeds was er lol. En werd er gelachen. Ik ben gezegend met een stel lieve kinderen en ook hun aanhang. Het klikte vanaf minuut 1. En het bleef klikken tot de laatste minuut.
De terugreis hebben we sneller gedaan dan de heenreis. Vooral omdat we uiteindelijk kozen voor de veerboot van Rødby naar Puttgarden. Dat bleek een goede zet! Het scheelde dan wel een tol van 35 euro voor 1 brug die wij hierdoor niet meer hoefden te nemen, er moest nu wel 75 euro voor de overtocht betaald worden. Die extra 40 euro voor de terugreis bleek het echter meer dan waard. Je krijgt ruim een uur rust tijdens je terugreis. De boottocht zelf overigens, kost je 45 minuten. Wanneer je weer op het gaspedaal drukt heb je Hamburg vreselijk snel bereikt en kom je weer gauw in de buurt van Nederland en dus van huis.
De bus heeft zich uitstekend gehouden. Hij trok het hele zootje zonder problemen de bergen over. Ik was er uitermate blij mee, tenslotte was dit mijn eerste echte reis met het vehicle. Ook draaide hij zuinig met het zware gewicht. 1 op 12 gemiddeld. In totaal hebben we 2800 km gereden.
880 km heen, 760 km terug en de rest in Zweden.
En daarmee kwam de dikverdiende vakantie afgelopen zondag ten einde.

En wat nu?

Eerst studeren. En er moet een nieuwe keuken in huis geplaatst gaan worden.
Tegelijkertijd zal ik moeten kijken naar waar en óf ik er (überhaupt) mee ga komen. Alles is op dit moment onzeker. Het enige dat ik kan zeggen;  ik kan van nature niet stilzitten en dus zal ik altijd blijven zoeken naar bezigheden. En dus ook naar de mogelijkheid om crêpes te gaan maken. Dit krijgt nog een vervolg. Alleen vraag ik om tijd. De studie krijgt nl de hoogste prioriteit. Vanaf morgen ga ik er echt tegenaan.
Vandaag eerst bloggen en de btw aangifte.

Opruimen en de bus schoonmaken.

Ik wens u allen een goede week toe.

Groetjes Frank
Franky's ijs en ontbijtservice
Hengelo

Reacties

Populaire posts