2017-05. Werk!

Een jaar lang. Meer dan dat zelfs was ik werkloos. Ruim een jaar dus. Al die tijd gezocht naar werk. Geschreven. Langs bedrijven geweest. En ik deed dat omdat je altijd zekerheden zoekt in je leven (maar wat is overigens zekerheid?). Zo ook na een best wel goed jaar met ijs. Ok, toegegeven, het voorjaar was, genoegzaam bekend, tegengevallen. Het maakte dat ik mijn zoektocht naar werk toen al als hoofdprioriteit beoordeelde. Ik wilde geen risico's nemen. Het gaat hier wel om mijn gezin hé? Daarbij kwam, dat mocht het ijsseizoen qua weer echt een keer HELEMAAL super verlopen er nog altijd centen bij moesten. Tenslotte verkoop je in de maanden november tot maart geen of nauwelijks ijs. En dat wist ik natuurlijk ook al. Maar toen had ik nog werk. Een 40 urige baan. Voldoende inkomen dus. Vanaf half oktober vorig jaar, toen de laatste officiële route van 2016 gereden was viel ik dan ook meteen in het verwachte gat. Er kwam buiten de ww uitkering geen geld meer binnen. Er ging alleen maar geld uit. Zo in de winter zijnde merk je dan sneller op, anders dan in die drukke zomer wanneer je gedachten volledig bij het ijs en de drukte eromheen zitten, dat je geen werk hebt waaruit geld gegenereerd wordt. Je hebt veel tijd beschikbaar en soms weet je van gekkigheid niet wat je met al die tijd moet doen. Ik had gelukkig wel gespaard voor de winter, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het toch eerder op is dan verwacht.

Het was december vorig jaar, dat Raymond Korte en Sandra Busscher van de Batterij Specialist mij vroegen voor de invulling van een aantal uur werk waarvoor het reeds werkende personeel het te druk had, zo was het relaas. Tja en wie ben ik om dan nee te zeggen. Vooral omdat hier dé kans geboden werd waarnaar ik al die tijd zo had uitgekeken. Dat hele jaar 2016 had ik met name al gezocht naar een oplossing op formaat (Deeltijdbaan in de ochtenden). Maandenlang was ik daar al mee bezig. "Het liefste een baan in de ochtenduren zodat ik in de middag en avond weer tijd zou kunnen inruimen voor het ijsventen", was steeds mijn standaardzin geweest bij de uitzendorganisaties. Maar zoete koekjes werden er in 2016 kennelijk niet gebakken. Heb er in al die tijd nooit één gehad, al zou je dat met mijn huidige lichaamsgewicht (wat overigens door strak lijnen stapsgewijs verminderd wordt) nooit geloven! En toch is en was het zo. Totdat dus, totdat ik met Raymond na ons optreden als Sint en Piet (op 5 december jl) door diezelfde Raymond en  Sandra werd verrast met de vraag of ik er wat voor voelde om bij hen die uren in te doen vullen.
Ik was blij en wist mij in eerste instantie geen houding te geven. Vooral ook omdat zij mijn belang kennen om met mijn ijskar aktief te kunnen blijven. Je zou haast denken dat daarom speciaal voor mij deze nieuwe funktie was aangemaakt. Tenslotte stonden zij in 2016 al meerdere keren klaar om mij te helpen. Maar ze drukten mij beiden op het hart dat dat echt niet het geval was.  Het aantal uur waarvoor ik 'gehaald' zou worden was gewoon ontstaan uit drukte in hun bedrijf.
Ik zal mijn uren met verschillende zaken bezig zijn waar dus andere al aanwezige werknemers door drukte niet aan toekomen. Een zeer afwisselende functie dus. En dat ook nog in de ochtenduren
En daar ben ik maar wat blij mee. Ik wist het dus al een tijdje, maar kon er echter nog niks over zeggen. Maar in het kader van dit alles was ik al wel begonnen met de proffesionalisering van Franky's Food. Vorige week al in mijn blog gemeld.

Want Franky's ijs is inmiddels onderdeel van Franky's Food. Franky's Food is allesomvattend nu ook de crêpes erbij komen (een ontwikkeling als gevolg van het ontbreken van winterinkomsten). De ontbijtservice wordt eerdaags (1 maart a.s) bijvoorbeeld ook overgeheveld naar de facebookpagina Franky's Food. Waarmee straks alles onder 1 facebookpagina komt te staan. De proffesionalisering gaat verder en verder. En soms leidt dat tot wat minder leuke mededelingen. 

Op ijsgebied heb ik vorige week al gemeld dat de prijs per bol met € 0.10 ct wordt verhoogd. Dit om inkooptechische redenen. Daarnaast heb ik ook gemeld dat de prijs voor mijn aanwezigheid op feesten en partijen omhoog zal gaan. Vanaf 1 maart a.s.! Vorige week legde ik in mijn blog al uit dat ik soms op een feestje werkzaam was voor een bepaald bedrag  en de normale route voor die dag dan had moeten opzeggen danwel had moeten inkorten. Een route die notabene veel meer opleverde dan dat bedrag dat ik kreeg voor mijn aanwezigheid op dat feest. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.
Ook bij de Ontbijtservice gaat er iets veranderen. De belangrijkste verandering is dat ik op werkdagen geen ontbijtjes meer kan bezorgen, tenslotte heb ik nu werk! En dus wordt de Ontbijtservice een weekenddienst. Op werkdagen zijn we na komende maandag gesloten. De prijs van de ontbijtjes blijft dan wel ongewijzigd, anders wordt dat met de bezorgkosten. Ik moet een vergoeding gaan vragen voor elke kilometer welke ik moet maken om 1. Te bezorgen op leveradres, 2. Terugrijden van leveradres, 3. Ophalen van het betreffende lege mandje van leveradres en 4. Terugrijden van leveradres met de lege mand. 4(!) afstanden dus. Het zal moeten! Ook per 1 maart aanstaande.
De crêperie staat op starten. Prijzen zijn inmiddels bekend en deze tak van dienstverlening kun je aanvragen voor op uw feest en of partij. Ook zal ik bij tijd en wijle (in het vroege voorjaar en najaar) op een wijk rijden. Maar dan wordt er wel een plek ingenomen waar ik dan de hele tijd zal staan. Met andere woorden; ook zonder te venten kan de crêperie bij u in de wijk komen. De website zal eerdaags worden aangepast en aangevuld.

Naast dit alles hebben we dan ook nog de verkoopactiviteiten in ijskoffie-, iced tea machines en de daarbij horende grondstoffen. Dat gaat nu ook weer  beginnen. En of dat nog niet genoeg is bezoeken we ook weer een beurs uit naam van Nissei Nederland. Deze activiteiten komen onder een algemeen bedrijfsonderdeel te hangen. De naam voor deze tak heb ik nog niet. Maar het betreft hier in alle gevallen slechts het inhuren van mijn persoon.

Er verandert dus best veel. Vanaf 1 maart gaat Franky's Food versie 2.0 ongemerkt starten. Vanaf 1 februari begint mijn loondienstfunktie en vervallen per direkt alle aktiviteiten op de Ontbijtservice op doordeweekse dagen. De Ontbijtservice is dan slechts nog aktief in de weekenden.

En daar was ik al enige tijd mee druk. Wetende dat ik per 1 februari in dienst zou treden. Omdat ik nu een deeltijdbaan heb moet Franky's Food de rest van het benodigde geld opleveren. Zoveel dat ik zonder problemen mijn gezin vooruit kan helpen. Genoeg ook om kosten van vervanging van materiaal op te vangen.
En uiteindelijk ook genoeg om als bedrijf te kunnen blijven voortbestaan. En dat alles in de wetenschap verkerende dat de ene zomer de andere niet is. In al die voorgestelde wijzigingen mag u één ding van mij verwachten. Ondanks dat Franky's Food dus anders geleid zal worden blijft uw ijscoman met alle plezier zoveel mogelijk zichzelf. Ik kan gewoon niet toestaan dat ik zelf zou veranderen. De beoordeling daarvan laat ik trouwens graag over aan u.
Voor mij zijn kinderen en ouderen nog altijd de groepen mensen waarvoor ik graag uitzondering blijf maken. Het verschil met eerder is echter, dat ik nu altijd een afweging zal moeten gaan maken. Niets meer en niets minder.

Komende week gaan we beginnen bij de Batterij-specialist. In de ochtenden ben ik dan weer lekker aan het werk. In de middag ga ik beginnen aan de nieuwe indeling voor routes met Franky's ijs.
Ondertussen probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en ga ik eerdaags weer een heerlijke zonnekuur tegemoet.
Kortom; het leven lacht mij weer toe!

Update zaterdag 28 januari;

De winter van de laatste dagen trekt zich terug. De temperatuur gaat omhoog. Bijna Februari.  Ik voel de lente naderen. U ook? Heb daarom de ijskar een rondje op tuindorp laten rijden. En het werkte allemaal super na de korte maar koude winter. Ik word blij van de gedachte dat het weer gaat beginnen. Dat u mij binnenkort weer op straat gaat tegenkomen. Februari kan het nog winter worden, zelfs in maart ook nog, maar ik persoonlijk geloof daar niet meer in. De zon kruipt steeds hoger en hoger. Hij geeft steeds meer warmte. Ik denk dat het klaar is!
Haast is dus geboden. Binnenkort volgt er een mededeling over de primeur met de crêpes. U kunt dan komen proeven!  En ondertussen houd ik de temperatuur nauwlettend in de gaten. De dag dat ik weer ijs verkoop is naderbij.
Houd daarom voor alle informatie de facebookpagina Franky's Food goed in de gaten.

Ik wens u een fijne week toe.
Tot volgende week!
Frank Boereboom.
Franky's Food

Reacties

Populaire posts