2017-38. KiNDERDAG 2017!

Wekenlang heb ik staan turen op die apps. Kon het gewoon niet laten. Erger nog; ik vulde de reeds bestaande apps aan met nog meer van die onzin apps. Wanneer u nog niet weet waar ik het over heb; ik heb het over die zogenaamde weer apps. Ik zocht namelijk naar zekerheden. Zekerheden in het weer. Iets wat je echt nooit zal krijgen, ook en zeker niet met die rotdingen! De vraag; "Gaat Kinderdag droog of nat verlopen en is het fris of juist lekker warm weer?" moest beantwoord worden. En het liefst op 100 procent zeker en dan ook nog eens twee weken van te voren.
Wat ik na de gisteren gepasseerde Kinderdag weet, is dat ik nooit meer allemaal van die onzin apps zal downloaden. En ook dat ik nooit meer naar die weer apps ga kijken. Het heeft namelijk totaal geen zin. Natuurlijk weet ik dat ook wel. En natuurlijk is het zo dat het weer van zondag pas op zaterdag bekend is en zelfs dan nog niet eens zeker is. Maar ja, u leest nu het relaas van een geboren perfectionist. Een ijscoman die niet rust voordat alles goed geregeld is. Goed is afgetimmerd. Op alles invloed wil hebben en er wat aan kan veranderen als dat moet. Maar op dat weer heb ik, noch een ander, geen enkele invloed. En dat is uiteraard maar goed ook. Maar het blijft natuurlijk wel een zeer belangrijk aspect; de weersverwachting! Voor een buitenevenement zeker, voor een ijscoman al helemaal.

Vorig jaar was het weer op Kinderdag perfect. 24 a 25 graden en een strak blauwe hemel! Dit jaar zou het zo anders gaan zijn. En toch, uiteindelijk viel het allemaal reuze mee.

Weken voor Kinderdag begon ik wat sporadisch naar de weerapps te gluren. Elke keer keek ik naar die 17e september. De dag waarop ik Kinderdag zou gaan houden. En in het begin van mijn gegluur stond er nog prachtig weer. Begon de verwachting nog met 22 a 23 graden, het eindigde bij 16(!) graden twee weken later. En dan de regenkans. Ook al zoiets. Eerst alleen maar zon, om dagen erna te eindigen met een regenkans van maarliefst 80 procent! Eigenlijk zag ik zowel letterlijk als figuurlijk de bui al hangen. Zeker toen ik de dag vóór Kinderdag in een zeer nat Hilversum verbleef. Droog werd het daar die zaterdag de 16e niet meer. En best wel benauwd voor wat dat voor de dag erop zou gaan betekenen reed ik die zaterdagmiddag laat door de regen terug naar Twente. En in Twente was het de hele dag, op 1 enkel buitje na zo werd mij verteld bij aankomst, droog. Eénmaal thuis moest ik wel knopen doorhakken. Doorgaan liet ik het zo wie zo. Dat had ik al eerder en ook aan de hand van die apps bepaald. Ik geef niet zo gauw op. Zit niet in mijn aard. Daarnaast had ik in principe maar 5 uur droog weer nodig. Maar zou ik nog wat tenten gaan neerzetten of niet? De laatste weersvoorspellingen waren uiteindelijk doorslaggevend. We zouden geen regen van betekenis krijgen. En als er al wat zou vallen zou dat laat in de middag zijn. Kortom; we gingen ervoor!

De Kinderdag begon met de opbouw van het terrein. Een bijna 50(!) meter lange eettafel werd opgezet om de 150 kleine gastjes aan tafel te kunnen plaatsen voor de gezamenlijke brunch. Kinderen welke zich hadden opgegeven konden meedoen aan die brunch én mochten bovendien een wensje doen. Het weer die ochtend van opbouw was uitstekend. Hoewel fris, de zon scheen en deed mij erg goed. Nadat de klok 12 had geslagen kwamen de eerste opgegeven kinderen al dan niet met ouders op het terrein. Rond een uur of half 1 nam ik de microfoon in de hand en opende ik de Kinderdag met de start van de brunch. Een prachtgezicht!  Zo'n 130 kinderen (er waren wat afwezigen, al dan niet bekend) die met de ijscoman aan 1 tafel zaten en genoten van een paar broodjes met of kaas, jam, hagelslag, fruithagel of ham.
Ook een gekookt eitje, wat te drinken en een appel of banaan ontbrak niet. Allemaal geregeld door Plus supermarkt Oelerweg!  Daarnaast leverde de Plus ook nog een hotdog kraam, een spingkussen, een glijbaan en een suikerspin machine. Niet voor niets dus dé hoofdsponsor!!!

Na de brunch werden de uitgekomen wensjes bekendgemaakt en werd het drukker door aansluitende gezinnen waarvan de kinderen niet waren opgegeven. De draaimolen van van Geelen draaide kontinu vol in het rond. Ook het bakken van pannekoekjes werd enorm leuk gevonden. Steeds waren de pannetjes bezet. Ook aan de knutseltafel zaten veel kinderen. De ijskar werd veelvuldig bezocht. En ook konden Bas en Imke Meester van Meesterlijke koffie en Thee veel ouders aan een heerlijke kop koffie of thee helpen. Overigens werd de opbrengst van de koffie en thee door Bas en Imke gedoneerd aan de Stichting Nelly. Een bijzonder mooi initiatief! Ook de geleende spelen van van de Riet speelgoed te Delden werden goed gebruikt door de gastjes. Op weer een ander deel stond Sebastiaan van der Pal met materiaal van de Dondersteen opgesteld om kinderen te onderhouden. Het weer was de hele dag uitstekend! Tot aan het officiële einde geen regen gezien. Perfect dus. En daar al die tijd zo'n drukte om maken. Gek eigenlijk. Mij druk maken om iets wat ik toch niet kan veranderen. Maar goed; we hebben het nooit willen afzeggen, we zijn er altijd in blijven geloven, ondanks al die apps. Of anders gezegd; ondanks de vele verschillende weersverwachtingen.

Na mijn afsluitende woorden aan het publiek viel er een enorme last van mijn schouders. We hadden het opnieuw geflikt! Nu was het echter wel wat heftiger dan vorig jaar. Het was drukker, groter en zwaarder.
Een heus draaiboek had ik dan ook gemaakt. Om mij en alle vrijwilligers te helpen het evenement tot een goed einde te brengen. Maar buiten dit draaiboek en ook de werkzaamheden op Kinderdag zelf was het voor mij spitsroeden lopen de laatste weken. Bedrijven bellen om wensjes uit te laten komen. Stoelen, ijs en hoorntjes regelen, ophalen materialen, boodschappen doen, afspraken maken met de bewoners aan de Vijverlaan en nog zoveel meer. Maar ik deed het graag.

Ik heb inmiddels veel dankbetuigingen binnengekregen. Ook tekeningen en kaartjes. Van kinderen. Mooi toch?
Ik zag mensen voorbij komen die ik niet had verwacht. Kwamen gewoon even kijken hoe ik het had gedaan. Vond ik zo verschrikkelijk leuk.
We zijn een aardig eind op weg met Kinderdag. Maar in alles zie ik nog verbeterpunten. Komend jaar ga ik op voor de 4e editie. Dan wil ik graag de verbeterpunten inbrengen.

De stichting Nelly tot slot is weer wat bekender geworden. In ieder geval zijn  alle euro's aan opbrengst aan drankverkoop voor de Stichting en ook een groot deel van het ijs (hier gaan alleen de inkoopkosten van de ingekochte frisdranken nog af. Er waren door sponsoring van Boermarke én Delital (hoorntjes) geen inkoopkosten van het ijs).

Ik dank mijn hoofdsponsor Plus supermarkt voor de enorme (financiële) ondersteuning. Geweldig om met Kay (Plus mamager) te mogen en kunnen samenwerken. Ook HD Handelsonderneming heeft weer een steentje bijgedagen. Zonder hen was dit niet gelukt. Natuurlijk dank ik ook mijn werkgever "de Batterij-Specialist", die mijn vrijwillgersteam in een mooi rood "Crew" polo wist te steken. Uiteraard dank ik ook alle andere bedrijven die ons hebben geholpen. Maar ook de bewoners aan de Vijverlaan. Zij zorgden voor én stroom én water.

En natuurlijk dank ik mijn ploeg. Ongelooflijk hoe goed zij hun werk deden. Ik ben echt trots op mijn crew aangevoerd door Niek Rolleman. Mooi was het bijvoorbeeld om te zien dat na de brunch de hele ploeg in een hand en omdraai de brunchtafel deed verdwijnen en er heel snel een terras en knutseltafel van deed maken. Geweldig!!!

Mijn dank is, als inmiddels op facebook geschreven "onbeschrijvelijk groot".
Op naar volgend jaar!

Een jaar waarin ik mij niet meer zo nadrukkelijk zal bezighouden met die verrekte weerapps. En ook de schoonheidsfoutjes zal proberen weg te poetsen. Kinderdag tot slot is een evenement dat door mij persoonlijk uit de grond is gestampt en ook door mij blijvend zal worden georganiseerd. Daar hoeft niemand zich druk om te maken.
Lang leve de lol!

Wat rest is nog een paar dagen ijsrijden. Komende dagen zal ik bij voldoende goed weer uit de bestaande wijken routes gaan kiezen. Tot half oktober blijf ik het zeker nog proberen. Daarna ga ik het opnieuw bekijken.

Frank Boereboom
Frankys-Food
Hengelo

Reacties

Populaire posts