2020-17. TOGS en SBI codes

Toen ik op 15 maart de Snor in verband met de algehele lock down voor de horeca op tijd parkeerde op zijn parkeerplek, wist ik nog helemaal niets van de reden waarom ik moest stoppen. Een ingelaste persconferentie door Minister President later op de avond, zou meer duidelijkheid brengen. Natuurlijk wist ik dat het met het in Nederland gearriveerde Corona virus te maken had. Maar meer kon ik niet bedenken. De ingelaste persconferentie bracht inderdaad de gewenste duidelijkheid! De horeca kon uit veiligheid niet langer open blijven.  Het risico was simpelweg te groot dat  mensen elkaar in deze bedrijfstak makkelijk konden besmetten. Daar had de regering een goed punt. Tegelijkertijd kondigde diezelfde regering ondersteunende maatregelen aan voor bedrijven die actief zijn in de horeca. Er werden verschillende regelingen aangeboden. Eén ervan was een financiële tegemoetkoming in het verlies aan omzet en de kosten aan vaste lasten. De zogenaamde TOGS regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Een regeling die werd geboden aan bedrijven die onder een bepaalde Standaard Bedrijfs Indeling (kortweg SBI code, lees: sector) vallen. Daartoe had het Rijk een lijst met SBI codes afgegeven. Bedrijven met de juiste SBI code konden daar gebruik van maken. 

Een SBI code krijgt een bedrijf bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dan wordt jouw bedrijf op dat moment dus ingedeeld. 

Toen ik in 2013 mijn bedrijfje inschreef vroeg ik de medewerker van de Kamer van Koophandel waaronder mijn bedrijfje eigenlijk ingedeeld moest worden. Want dat was mij niet geheel duidelijk. Zoveel codes en zoveel omschrijvingen. De korte omschrijving van wat ik met mijn bedrijf precies ging doen luidde in ieder geval, en ik citeer (uit mijn uitreksel KvK):

"Het inkopen en verkopen van diverse smaken schepijs. Het verkopen geschiedt op mobiele basis. Het handelen in diverse benodigdheden ten behoeve van ijsbereiding. Het aanbieden van diverse diensten op het gebied van ijs". 

Of te wel ijsventen. U en ik weten dat ik dit al jaren doe, precies als hierboven dus wordt beschreven. IJsventen is ingedeeld onder SBI code 56102 en is daardoor een SBI code die dus door het Rijk wordt toegekend voor TOGS!!!

De omschrijving laat dus aan duidelijkheid niets te wensen over. En toch gebeurde het bij inschrijving van mijn bedrijfje in 2013 dat de medewerker van de Kamer van Koophandel te Enschede mij zelfs met bovenstaande omschrijving indeelde in "Straathandel" met SBI Code 47992 als hoofdactiviteit. En wanneer we nu op mijn uitreksel van mijn inschrijving bij de KvK bij de hoofdactiviteit "straathandel" (SBI 47992) kijken en lezen wat daaronder wordt verstaan, komt er het volgende uit (en ik citeer opnieuw uit het uitreksel van KvK);

Straathandel Deze klasse omvat: - de verkoop van consumentengoederen aan de deur, meestal op vaste dagen/tijden aan een min of meer vaste klantenkring, zoals voedingsmiddelen via rijdende winkels, groente en fruit, brood, e.d. en bloemen en planten. Deze subklasse omvat niet: - verkoop van consumentenartikelen vanuit een verplaatsbare kraam langs de openbare weg (478); - verkoop van ter plekke bereide voedingsmiddelen voor onmiddellijk gebruik (56102); - ijsventers (56102).

Vooral de laatste HELE alinea is precies waarom ik zo verschrikkelijk verkeerd sta ingeschreven bij de KvK. En waarom ik dus al weken wacht op de wat mij betreft terechte financiële ondersteuning. 

Het Rijk kent dus veel bedrijven TOGS, zijnde € 4000 onder voorwaarden toe. Dit doen ze dus, als geschreven, aan de hand van de lijst met SBI codes. Wanneer jouw SBI code in de door het Rijk toegekende SBI codes voorkomt kom je in aanmerking voor steun.

Frankys Food heeft dus de SBI code 47992 en deze komt niet voor in de lijst waardoor ik in principe buiten de boot dreig te vallen.
Ik dreig dus buiten de boot te vallen, maar, zo heeft het Rijk bedacht; een bedrijf kan ook verkeerd ingeschreven staan en dan moet de eigenaar van dat bedrijf toch een mogelijkheid geboden worden om recht te zetten wat krom is. En zo ontstond een elektronisch formulier "Melding niet-aansluitende SBI-code" waarop ik kon invullen dat ik gewoon een ijsventer ben en daarom eigenlijk SBI code 56102 hoor te hebben waardoor ook ik voor de TOGS regeling in aanmerking dien te komen. En dat formulier vulde ik dus al na een week van stilstand (nog in maart) in. Schreef ik bovendien in het veld voor toelichting dat mijn hoofdactiviteit ijsventen (56102) was en dat meer dan 90 procent van mijn omzet wordt behaald uit het verkopen van ijs middels ijsventen. 

Het elektronische formulier gaat na invulling der velden en verzenden naar het RVO (Rijksdienst voor Ondernemers). Hét orgaan dat zich bezighoudt met de toekenning van TOGS aan bedrijven. En wanneer je dat gedaan hebt is het vooral wachten geblazen. Er is geen enkele terugkoppeling na verzending van jouw ingevulde formulier en dus weet je niet eens of het formulier wel is aangekomen. Wel stond bij insturen van het formulier dat het wel 3 weken kon duren alvorens je een bericht terug kon verwachten. 

De drie weken waren voorbij toen ik inderdaad een bericht kreeg van het RVO. Een mail waarin werd bevestigd dat ik een formulier had ingevuld en dat er een nieuwe uitbreiding in SBI codes was aangebracht en dat mij werd aangeraden deze uitbreiding te bekijken.
Mocht mijn hoofdactiviteit 47992 Straathandel er nog altijd niet tussenstaan dan moest ik opnieuw afwachten. Men zou er mee bezig zijn. Toen ik zag wat ik al verwachtte, Straathandel stond er niet bij, besloot ik opnieuw te wachten. Ookal omdat er met niemand gebeld kon worden. 

Inmiddels is week 5 voorbij en bleef het tot vandaag stil. Want vandaag kreeg ik weer een mail van het RVO. En in deze mail werd opnieuw een uitbreiding van SBI codes gemeld. En opnieuw werd er in de mail aangegeven na te kijken of mijn SBI code er nu wel tussen stond.  Uiteraard, u raad het al, Straathandel of te wel SBI code 47992 staat er niet tussen en ik zeg u meteen; die komt er ook niet tussen. En bovendien is het niet wat ik doe en dus zit daar mijn probleem. Ik geef dus in een formulier aan het RVO aan dat mijn hoofdactiviteit ijsventen is en niet Straathandel en ik krijg alweer 2x als antwoord dat mij niets verder helpt.
Je zal om centen verlegen zitten!!!
Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben natuurlijk blij dat de Regering in ieder geval iets doet voor de bedrijven. Maar ik mis hier de echte fysieke steun. Je wordt aan je lot overgelaten. En laten we wel wezen; ik heb gewoon recht op die financiële ondersteuning. Veelvan mijn collegae hebben het trouwens al ontvangen!

Nu zag ik in de mail van vandaag een telefoonnummer en dus kreeg ik een kans om te bellen en met iemand van het RVO te praten over mijn specifieke  geval. Mijn vraag was kort en simpel; Wat moet ik nu toch ondernemen om in aanmerking te komen voor TOGS? Heb er maar wel even bij vermeld dat ik destijds in 2013 onjuist ben ingeschreven bij de KvK. 
De dame aan de telefoon begreep mijn probleem. En adviseerde mij uiteindelijk om geheel tegen de regels in naar de KvK te bellen en te vragen of ze mijn SBI code willen aanpassen zodat ik daarna een nieuwe aanvraag kan indienen. Nou vraag ik u toch??? Dat is ten strengste verboden en wordt ook helemaal niet geaccepteerd door het Rijk! Men kan namelijk heel snel zien wie wanneer wat heeft gewijzigd in het systeem van de KvK. Bovendien zijn alle bedrijfsgegevens op 15 maart jl doorgestuurd naar het RVO. 

Ik dacht; dan maar maar de KvK bellen want dit vertrouw ik niet. En dus kreeg ik een medewerkster van de Kamer aan de telefoon aan wie ik het verhaal dat ik even ervoor had meegekregen van de medewerkster van het RVO, uitlegde. Ook zij vond het een vreemde oplossing omdat de Kamer dus inderdaad alle bedrijfsgegevens al op 15 maart had doorgegeven aan het RVO. En dus kon een wijziging van een SBI code op 1 mei niets veranderen aan mijn situatie. Wel ging ze opdracht geven mijn SBI code aan te laten passen. Vooral omdat de omschrijving geen recht deed aan het SBI nummer van Straathandel. Ze adviseerde mij verder nogmaals een formulier in te zenden of nog even af te wachten. Ik zou volgens haar weldegelijk recht hebben op TOGS. 

Maar hebben doe ik hem met al dat gezeik nog altijd niet. En dat is erg vervelend. Nu kan ik mijzelf goed bedruipen, zeker na de laatste week waarin ik weer met ijs aktief ben geweest en het ene na het andere record uit de boeken schreef. En kom ik zo al dichtbij hetgeen ik nog nodig heb om de in januari bestelde foodtrailer af te kunnen halen. Maar waarom heeft dit nu zoveel tijd nodig? Wat is hier nou zo onduidelijk aan?

Goed! Het zij zo en wellicht komt het er ook helemaal niet meer van. Ik zal moeten afwachten. Maar laten we wel eerlijk zijn; had ik doorgereden had ik vreselijk goede zaken kunnen doen. Ik geloof niet dat er nog zo'n periode van standvastig lenteweer in het verschiet ligt nu ik weer op straat ben. Aan omzet heb ik veel verloren. Heel veel! Maar  gelukkig waren er ook nog aanvragen op ontbijtjes. En die aanvragen hebben mij nog omzet gebracht waardoor ik uiteindelijk het verwachte verlies heb kunnen beperken. Een verlies dat alleen al in april werd weggewerkt middels de verkoop van ijs. Nu ik weer op straat kan en mag ijsverkopen verwacht ik een mooi tweede kwartaal te schrijven met louter zwarte cijfers. 
Het geschreven protocol waarlangs ik mijn ijsverkoop probeer te leiden werkt goed. En ik ben zo dankbaar dat mijn klanten mijn protocol naleven. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar over het algemeen gaat het prima. Er is wel één voorwaarde waar ik wat van ben afgeweken. Het afsluiten van bakjes ijs is gewoon onnodig gebleken. Ik stop voor het huis van klanten en met een paar stappen staan ze binnen in hun eigen huis. En willen ze daarom ook geen deksels. Ik laat dat ook toe. Zolang er niet in groepsverband bij de Snor wordt geconsumeerd. De anderhalve meter is echt wel gehandhaafd. Zelfs kinderen zijn goed op de hoogte. Ongelooflijk hoe makkelijk zij zich hebben aangepast. En ze zijn blij! Blij dat de ijskar weer door de straat komt. De door Fien gemaakte slinger voor aan de Snor (zie foto) bevestigt dat. Fien was zo blij dat ik er weer was en dat moest zij met de slinger laten weten. Ook de tekeningen welke ik mocht ontvangen van verschillende kinderen gaven blijk van waardering dat de ijscoman weer op straat was. 
De eerste week van weer ijs verkopen was een heel goede week.gelukkig maar want ik kan het na 5 weken van geen ijsverkoop wel goed gebruiken.
Foto; de slinger van Fien

Een andere leuke mededeling betreft de ontbijtservice. De omzet was dus bijzonder gestegen. Veel mensen gebruiken een levering van een ontbijtje om zo hun dierbaren te laten weten dat ze weldegelijk aan hen denken. Omdat ik niet zo tevreden was over de koffie in de ontbijtmand heb ik gevraagd of Bas Meester van Meesterlijke koffie en thee de koffie wil gaan leveren. Hij wilde dat erg graag en dus lever ik vanaf 1 mei een ontbijtmand met koffie van Meesterlijke koffie en thee. En met deze koffie heb ik een kwaliteitsprodukt van een lokale ondernemer. Mooi toch?

Corona zal nog wel even ons leven beheersen. Ondanks dàt heb ik vertrouwen dat het goed gaat komen. Ik heb al heel wat tegenslagen overwonnen. En ik laat mij ook niet zo gauw een hoekje indrukken. Zoals ik nu werk kan ik prima draaien. 
Jammer is alleen wel dat ik voor de crisis een foodtrailer kocht waarmee ik straks, tijdens deze crisis, weinig mee kan doen. We gaan het meemaken. Als het goed is is de trailer half mei klaar. 
Het was een leuke week. Veel.klanten gezien en gesproken, maar ook veel nieuwe mensen mogen ontmoeten aan de ijskar.

Wat dat betreft is deze periode, gek genoeg, lang zo slecht nog niet. 

Tot volgende week!

Frank Boereboom 
Frankys Food
Hengelo



Reacties

Populaire posts